Landbouwers kampen met overlast door transmigranten aan de kust

Landbouwer Dirk Demeyere en zijn zoon Dieter. © Bart Boterman
Redactie KW

Jean-Marie Dedecker (Lijst Dedecker) spreekt klare taal over de snelwegparking in Mannekensvere. “Als er geen oplossing uit de bus komt, moet de parking dicht”, waarschuwt de burgemeester van Middelkerke, die bevestigt dat het aantal vluchtelingen in de wijde omgeving sterk toegenomen is. “Het is om radeloos van te worden. Dag en nacht lopen er transmigranten over mijn erf. Sympathiek is het niet, maar ik jaag ze weg met een riek”, vertelt een bewoner uit de Rattevallestraat.

Tijdens een grote gecoördineerde politieactie werden 24 transmigranten opgepakt op en rond de snelwegparking van Mannekensvere, een dorp op grondgebied Middelkerke. De actie was het eerste zichtbare wapenfeit van burgemeester Jean-Marie Dedecker. Volgens hem is de verschuiving van het probleem met de transmigranten richting Mannekensvere al maanden aan de gang.

Constante dreiging

“Dat is het gevolg van infrastructuurwerken op de snelwegparkings in Jabbeke en Westkerke. Die zijn veel minder toegankelijk geworden, waardoor vluchtelingen tegenwoordig hun heil zoeken in Mannekensvere waar ze in vrachtwagens proberen te klimmen”, vertelt Dedecker. “Mensensmokkelaars droppen vluchtelingen op de pechstrook in Nieuwpoort om hen vervolgens op of naast de autosnelweg richting Mannekensvere te sturen. Slapen doen de vluchtelingen onder een brug of in schuren van landbouwers. Sommige boeren uit de buurt weten echt niet meer wat te doen, nadat ze voor de zoveelste keer mensen van hun erf hebben moeten jagen.”

Dedecker heeft naar eigen zeggen al gebeld met Vlaams minister van Mobiliteit Ben Weyts (N-VA), die bevoegd is voor de infrastructuur op de snelwegparkings. “De minister beloofde de zaak te bekijken. Binnenkort zal ik zowel minister Weyts als minister van Binnenlandse Zaken Pieter De Crem (CD&V) officieel aanschrijven om mijn bezorgdheden verder toe te lichten”, aldus Dedecker. Maar wat als er niets verandert aan de situatie op en rond de snelwegparking? “Niets veranderen? Het is van moeten. Als er geen oplossingen uit de bus komen, kan ik de parking in het slechtste geval laten sluiten.” Zwaar beveiligd is de parking in Mannekensvere momenteel niet. Je kan er zo rond lopen.

Het tunneltje onder de snelweg ligt vol afval.
Het tunneltje onder de snelweg ligt vol afval.© Bart Boterman

Intussen probeert Dedecker, die als burgemeester ook aan het hoofd staat van de politiezone Middelkerke, naar eigen zeggen kort op de bal te spelen. “In samenspraak met de korpschef plannen we maandelijks acties tegen transmigratie, zoals die op vorige vrijdag. Met de inzet van honden en drones. Ik vind het namelijk schandalig dat ‘mijn’ inwoners worden geteisterd en dat niemand daar iets aan doet. Er is zelfs een landbouwer die psychologische hulp moest zoeken, omdat hij het constante gevoel van dreiging door de vele transmigranten in zijn schuren en op zijn erf niet meer aan kon. Ik wil daar paal en park aan stellen”, besluit Jean-Marie Dedecker.

Schapenstallen

De landbouwer in kwestie bevestigt dat hij hulp zocht omwille van de voortdurende aanwezigheid van transmigranten, maar wil er verder niet over getuigen. Andere landbouwers uit de buurt willen wel iets kwijt. “Er gaat geen dag, avond of nacht voorbij of er lopen groepen transmigranten over mijn erf. Ze laten vuilnis achter, stelen soms paletten of planken om over grachten te kruipen en maken omheiningen kapot. Af en toe slapen ze in de schapenstallen. Sympathiek is het niet, maar ik jaag ze soms weg met een riek. Ik ben het echt beu. Als je televisie kijkt, wil je niet elke avond groepjes mensen zien passeren langs het raam”, zegt een anonieme landbouwer uit de Rattevallestraat.

Ook landbouwer Dirk Demeyere uit de Monnikenstraat bevestigt de grote aantallen vluchtelingen. “Sinds enkele maanden passeren hier zelfs tot vijftig vluchtelingen per dag. Dit wordt stilaan onhoudbaar, ook voor de veiligheid. Collega-landbouwers zagen een paar maanden geleden nog vluchtelingen wegspringen uit de maïs, toen ze aankwamen met hun hakselaar. Anderen klaagden over hun kapotte gewassen”, weet Dirk. Landbouwer Chris Lambert uit de Rattevallestraat is ook al geconfronteerd met het probleem. “Het is elke week opnieuw vuilnis rapen. De vluchtelingen slapen onder meer in een tunneltje voor mijn koeien onder de autosnelweg en laten daar vanalles achter. Tijdens de politieactie vulde de gemeente een volledige kar, maar ondertussen ligt het al opnieuw vol. Ik begrijp dat die mensen ten einde raad zijn en in Engeland willen raken, maar daarom moeten ze toch geen overlast veroorzaken.”

(BB)

Meer agenten tegen mensensmokkel

In de strijd tegen de mensensmokkel zullen ook aspiranten van de West-Vlaamse Politieschool ingezet worden. De regering beloofde ook al 40 extra politiemensen. Minister van Binnenlandse Zaken Pieter De Crem (CD&V) bezocht woensdag de scheepvaartpolitie in Zeebrugge. Daar kwam hij met gouverneur Carl Decaluwé overeen dat de aspiranten van de West-Vlaamse Politieschool voortaan zullen helpen bij acties tegen mensensmokkel.

“Zij komen bovenop de 40 extra politiemensen die de regering vorige week goedkeurde. We versterken ook de wegpolitie voor de parkings langs de E40 en er komt een verbindingsofficier in Londen. Volgende week spreek ik over steun met de ambassadeur van het Verenigd Koninkrijk, het land waar alle transmigranten naartoe willen. Ik vraag ook financiële steun aan de Europees commissaris voor migratie”, meldde De Crem.

Gouverneur Carl Decaluwé heeft ondertussen zijn beveiligingsplan voor de haven van Zeebrugge klaar. “Dat omvat onder meer een netwerk van camera’s en een centrale meldkamer van waaruit snel ingegrepen kan worden. De kostprijs is geraamd tussen 25 en 30 miljoen euro. Als Europa en de Britten mee investeren, dan kunnen we daar snel mee starten.” (RJ)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier