Lagere afdeling van de Freinetschool in Waregem is volzet

Begeleider Ellen Braekevelt en coördinator Mien Desmet van Freinetbasisschool De Kleine Wereld. © DJW
Redactie KW

In nog geen vijf jaar tijd heeft de Freinet basisschool De Kleine Wereld aan de Nokerseweg een breed en ruim publiek weten te bereiken. Met als resultaat dat de lagere afdeling dit schooljaar volzet is. In de kleuterafdeling is er nog plaats voor nieuwe leerlingen.

Maar de ouders moeten er wel vlug bij zijn. Daarom organiseerden coördinator Mien Desmet en haar collega-leerkrachten dinsdagavond een infoavond voor de papa’s en mama’s die onder andere een rondleiding in de verschillende klassen kregen aangeboden.

“In de lagere afdeling gebeurde het al eens in dat een of ander klasje volzet was”, aldus Mien Desmet. “Nu is het dit schooljaar volledig volzet. Dat is natuurlijk fantastisch. Meteen ook het bewijs dat de onderwijsformule en het systeem van Freinet aanslaat en dat de ouders plus de leerlingen erin geloven. Momenteel telt de Kleine Wereld inclusief kleuters 148 leerlingen. Voor ons is de limiet 160. Belangrijk om weten is wel dat elk van de begeleiders met kleine groepjes van kinderen werkt. Per klas 16, eventueel tot 18. Motto van de Kleine Wereld is dan ook: samen school maken. Intussen kregen wij een tijd geleden de inspectie op bezoek en die gaf een heel gunstige beoordeling en positief rapport.”

Even belangrijk is dat er niet per studiejaar wordt lesgegeven, maar per graad. Dat wil zeggen: het eerste en tweede samen, derde en vierde, vijfde en zesde. Idem voor de kleuterafdeling: peuter plus eerste kleuter, tweede plus derde kleuter.

“Wij volgen de eindtermen, net zoals in elke andere school”, dixit begeleider Ellen Braekevelt. “Maar de manier waarop de begeleiders dat invullen is wel typisch Freinet. Voorbeeldje: nog niet zo lang geleden had een van de leerlingen een dode egel gevonden. Voor ons was dat aanleiding om daar een heel thema rond te bouwen. Op die manier leren de kinderen zowel praktijk als theorie en verwerven ze op een creatieve manier informatie. Wat wij doen, verloopt niet volgens de klassieke, schoolse aanpak. Wel voor een groot deel vanuit de belevingswereld van of inspelend op de wereld van het kind.”

Goed voorbereid

Intussen heeft de Freinetschool ook al gewezen leerlingen in het secundair onderwijs zitten. Op vlak van hun resultaten doen ze het meer dan goed.

“Dat toont aan dat het met onze manier van lesgeven goed zit. De twaalfjarigen die de Kleine Wereld verlaten, zijn goed voorbereid op het secundair. Wat daarbij opvalt, is dat de praktische kennis die zij bij ons opdeden echt bruikbaar is. Zij hebben net als in andere scholen het volledig leerprogramma van het basisonderwijs gevolgd”, besluit Mien Desmet. (DJW)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier