Laatste piloot met syndroom van Down vliegt over West-Vlaanderen

14/03/19 om 15:54 - Bijgewerkt op 15/03/19 om 18:14

Op 21 maart, Wereld Downsyndroomdag, zal de laatste piloot met het Downsyndroom een vlucht maken boven West-Vlaanderen. Die actie gaat uit van verschillende vzw's die die thematiek en alles wat er bij komt kijken, behartigen.

Laatste piloot met syndroom van Down vliegt over West-Vlaanderen

Het gezicht van de actie, de mysterieuze vliegenier O. © GF

Een vlucht over West-Vlaanderen door de laatste piloot met het Downsyndroom. Met die stunt willen beweging United Perfection en de partners Vormingplus MZW, Konekt vzw, Kunstenaarscollectief Het Pakt, vzw Wit.h en het expertisecentrum sociale innovatie van de Hogeschool Vives vraagtekens plaatsen achter de ingrijpende maatschappelijke evoluties die ontstaan door medische technologische innovaties.

Het voorbeeld dat de partners aangeven is de NIP-test. Veel jonge moeders en vaders die die test ondergaan tijdens de zwangerschap, nemen dat aan als een logische stap in de medische opvolging, maar staan niet altijd stil bij de uitkomst ervan. De werkingen willen aandacht voor bepaalde vragen, zoals: wanneer spreken we van een perfect en imperfect kind of moeten we die beperkingen niet gewoon aanvaarden?

De vlucht zelf zal niet uitgevoerd worden door een piloot met Down, maar het gezicht van de actie, de mysterieuze vliegenier O. die wel het Syndroom van Down heeft, zal wel aanwezig zijn om het maatschappelijk debat mee te voeren.

De vlucht is wel echt en zal het vliegtuigje van Knokke-Heist naar Spiere-Helkijn leiden langs de meridiaan 3°21"0', omgedoopt tot de Meridiaan van Trisomie, een verwijzing naar Trisomie en chromosoom 21. De tocht gaat over de gemeenten Knokke-Heist, Damme, Beernem, Ruiselede, Tielt, Oostrozebeke, Wielsbeke, Waregem, Deerlijk, Zwevegem en Spiere-Helkijn.

Laatste piloot met syndroom van Down vliegt over West-Vlaanderen

De burgemeesters van die gemeenten zullen op het moment van overvliegen een symbolisch rood lint doorknippen. Even over half tien stijgt het vliegtuigje op.

Nieuwsbrief

Ontvang dagelijks twee updates in uw mailbox met het belangrijkste nieuws uit West-Vlaanderen, aangeboden door de redactie van KW!