Laatste kerstmarkt voor de jaarwisseling is in Esen

De organisatoren en medewerkers van diverse verenigingen zijn nu al in opperste Kestmartstemming. We zien v.l.n.r. Lore Lemahieu, Karen Godderis-Coene, Chris Vandezande, Stefaan Pollet, Ward Persyn, Nicole D'Haeyere, Antoon D'Haeyere, Marleen Amery, Pascal Godderis-Coene, Jürgend Delbarge en Flore Wulleman. © Kurt Lapere
Redactie KW

Zaterdag 29 december slaan veertien verenigingen de handen in elkaar voor de twaalfde editie van de Esense Kestmart. De organisatoren hebben heel wat lekkers in petto en willen met dit eindejaarsevent als vanouds het dorpsgevoel aanwakkeren.

De Kestmart in Esen zag het levenslicht in 2007. “Met een paar mensen hebben we een concept uitgetekend met als doel de Esenaars op een gezellige manier bijeen te krijgen. Het moest laagdrempelig en lokaal blijven, en we wilden alle Esense verenigingen daarbij betrekken. Het kon niet de bedoeling zijn om zoveel mogelijk centen te verdienen of concurrentie tussen de verschillende standhouders in de hand te werken. Wel om het dorpsgevoel aan te wakkeren. Daarom hebben we afgesproken om democratische prijzen te hanteren en te werken met een gemeenschappelijke drank- en eetkaart, waarvan de opbrengst netjes over de meewerkende verenigingen kon worden verdeeld. Kris Herteleer ontwierp een speelse affiche en onze eerste Kestmart was geboren”, vertelt drijvende kracht Jürgend Delbarge van de Gezinsbond.

Ringgooien en vuurshow

Veertien plaatselijke verenigingen slaan straks hun tenten op in oc Ingelram. De Gezinsbond, Koken voor mannen, Landelijke Gilde, KVLV, Ouderraad Gemeenteschool, De Koarters, Chiro, KLJ, D’Hoasetrappers, Whiskyclub, Buurtwerking, Unizo, Koninklijke Harmonie De Eendracht en het Sint-Pieterskoor bieden een ruim assortiment aan lekkernijen aan: van frietjes, braadworst, suikerwafels en paëlla tot streekbieren, jenever, chocolademelk en glühwein. Er is ook tal van randanimatie voorzien. Je kunt er ringgooien, het Sint-Pieterskoor komt stemmige kerstliederen zingen en er staat een heuse vuurshow op het programma.

“Na al die jaren kent iedereen zijn of haar taak. We bereiden onze Kestmart met een klein comité voor en vergaderen één keer met alle verenigingen om de aandachtspunten op een rij te zetten. Wat het zo tof maakt, is dat iedereen iedereen helpt, van het klaarzetten op zaterdagmorgen tot het opruimen de dag nadien. We hopen in de toekomst nog meer Esense verenigingen zover te krijgen om deel te nemen en blijven kiezen voor de zaterdag tussen Kerstmis en Nieuwjaar, omdat er dan nog weinig andere kerstmarkten zijn. Iedereen welkom dus op de koer van oc Ingelram vanaf 19 uur voor een gezellige babbel, een verfrissend drankje en een lekker hapje”, aldus Jürgend Delbarge. (KLD)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier