‘Kwizien Jozefien’ brengt mensen samen: “Wilfriedsaus is wereldberoemd”

Links zien we Anne Mossiat die het recept voorstelde en links Mieke Deprez, de dochter van Wilfried. Het ingekaderd recept uit onze krant staat bij de foto van Wilfried. (Foto EDB)
Redactie KW

Begin oktober stelde Anne Mossiat (60) uit Kortrijk het recept ‘Wilfriedsaus’ voor in de rubriek ‘Kwizien Jozefien’ in KW Weekend. Mieke Deprez (36), de dochter van ‘Wilfried’, las dat recept en was ontroerd dat haar vader zeven jaar na zijn overlijden nog niet vergeten was.

Anne Mossiat vertelde in KW Weekend dat de Wilfriedsaus – een soort vinaigrette – ‘s middags altijd op tafel stond in het Sint-Maartensziekenhuis in Kortrijk. “Wilfried was toen de kok van het ziekenhuis en hij had de saus bedacht”, vertelde Anne toen. “Zijn familienaam kende ik niet. Hij was bekend als Wilfried van Sint-Maarten.”

Mieke Deprez, de dochter van Wilfried Deprez, woont met haar man Dirk Lannoy in Kortrijk. “Ik hoorde over het artikel in het Guldensporencollege in Harelbeke, waar ik zorgcoördinator ben”, vertelt Mieke. “Mijn collega wees me erop en nam het artikel mee. Het bracht veel emoties bij me los. Het deed me iets dat zijn naam nog altijd gebruikt werd. Mijn collega had spijt dat hij me dat artikel getoond had toen hij zag hoe ik ervan ‘gepakt’ was. Het was echter het mooiste cadeau dat hij kon geven. Het artikel kwam in de krant van 29 september. Op 5 oktober zou mijn vader 75 jaar geworden zijn.”

Kok op zee

Wij brachten Mieke en Anne samen om te vertellen over Wilfried. Anne had een geschenkje mee: een potje Wilfriedsaus. Mieke was overtuigd dat ze de smaak onmiddellijk zou herkennen. “Ik kende mijn vader zijn vinaigrette, maar ik wist niet dat die saus zijn naam gekregen had. Ik ben blij dat ik het recept weer heb. Mijn interesse voor koken is pas na zijn overlijden gekomen. Hij maakte zoveel lekkere dingen.”

Wilfried Deprez startte zijn loopbaan in Damier en Grand Hotel in Kortrijk. “De avonturier in hem werd echter wakker en hij is dan een paar jaar gaan varen op zee. Eerst als kok op de oversteek Dover-Oostende, maar hij wou meer zien en is dan op de Congoboten meegegaan. Daarna maakte hij een reis van drie jaar op passagiers- en vrachtschepen rond de wereld. Dan leerde hij mijn ma kennen. Zij zag het niet zitten om te trouwen met iemand zonder vaste job. Aangezien werken in de horeca niet gezinsvriendelijk is, ging hij zich voorstellen in het Sint-Maartensziekenhuis. Daar is hij zo’n 29 jaar gebleven.”

'Kwizien Jozefien' brengt mensen samen:

Anne werkte tot haar brugpensioen als verpleegkundige in het Sint-Maartensziekenhuis. Ze ging op zondag soms naar de cafetaria van het ziekenhuis gaan eten, en daar heeft ze Mieke nog gezien. “We kenden elkaar niet echt, en ook Wilfried kende ik niet zo heel goed“, zegt ze. “Zijn lekkere sausen waren echter ‘wereldberoemd’. Hij bediende ook in de cafetaria en was door iedereen graag gezien.”

Geen loze woorden

De Wilfriedsaus wordt met liters gemaakt bij Anne thuis. “Laatst verhuisde mijn zoon Yann. Er kwamen meer dan 20 man helpen. Ik zorgde voor koud eten en een grote pot Wilfriedsaus. Na het artikel heb ik heel veel reacties gekregen. Veel collega’s maken de Wilfriedsaus blijkbaar ook nog altijd en ze is nu nog beroemder.”

Voor Mieke is het fantastisch dat haar vader na al die jaren niet vergeten is. “Zeven jaar geleden is hij onverwacht gestorven aan een longontsteking. Ik herinner me nog het woordje van het ziekenhuis op zijn begrafenis zeven jaar geleden. Dan werd er gezegd: ‘We zullen je nooit vergeten en je lach zullen we altijd blijven horen‘. Als je het verhaal over de Wilfriedsaus hoort, dan besef je dat het geen loze woorden waren.”

Wie heeft recepten van Wilfried van Sint-Maarten?

Wilfried leverde vaak recepten voor de ‘Martijn’, dat was het krantje van het feestcomité van Sint-Maarten. Daar vond Anne het receptje van Wilfrieds vinaigrette, de Wilfriedsaus. “Ik moest destijds die recepten uittypen, maar we hielden dit niet bij”, betreurt Mieke.

“Papa maakte ook lekkere choronsaus, peperroomsaus en een typisch gerecht met corned beef, pickles en puree, wat ik ‘matrozeneten’ noemde. We hopen dat toch iemand ons kan helpen om ons zijn receptjes te bezorgen. Misschien heeft iemand nog exemplaren van ‘Martijn’ liggen”, hoopt Mieke.

Wie recepten van Wilfried heeft, en ze wil bezorgen aan de familie, kan een mail sturen naar kwizienjozefien@kw.be

(Els Deleu)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier