KW grijpt naast prijs voor onderzoeksjournalistiek

06/04/18 om 13:27 - Bijgewerkt op 07/04/18 om 08:58

Vrijdagavond werd in Amsterdam De Loep uitgereikt, de prijs voor beste onderzoeksjournalistiek in Nederland en Vlaanderen. KW was een van de genomineerden.

KW grijpt naast prijs voor onderzoeksjournalistiek

Olivier Neese en Pieter-Jan Breyne brachten een dossier in Krant van West-Vlaanderen van vrijdag 2 juni 2017. © TV

Met het dossier 'Prostitutie verdwijnt (uit het straatbeeld)' maakte KW kans op De Loep in de categorie signalerende onderzoeksjournalistiek. Het dossier van 12 pagina's verscheen in Krant van West-Vlaanderen van vrijdag 2 juni 2017. "Het was het resultaat van teamwork door meerdere reporters, fotografen en medewerkers", legt Pieter-Jan Breyne uit, die samen met Olivier Neese het project coördineerde. "Dankzij maandenlang speurwerk, tal van formele en informele contacten en het nodige doorzettingsvermogen konden we de prostitutie in West-Vlaanderen in kaart brengen zoals nooit eerder was gedaan."

Prostitutie wordt minder zichtbaar in het straatbeeld

Het onderzoek bracht aan het licht dat prostitutie steeds minder zichtbaar wordt in het straatbeeld, waarom dat zo is en wat de gevolgen zijn. "Het aantal bordelen langs de West-Vlaamse 'Chaussée d'Amour' in Wevelgem is de laatste jaren fel gedaald", aldus Pieter-Jan Breyne. "En onze enige rosse buurt, het Hazegras in Oostende, moet wijken voor luxeappartementen."

Niet dat prostitutie vermindert, ze wordt alleen minder zichtbaar. Buurtbewoners vinden dat prima, maar de gevolgen zijn niet alleen positief. "Politie en parket hebben minder zicht op de sector en dat uit zich ook in meer uitbuiting van prostituees. Door het ondergronds gaan komen er zelfs meer SOA's voor."

Lovende feedback van de jury

Dit vond de jury van het dossier 'Prostitutie verdwijnt (uit het straatbeeld)':

"Mooi vormgegeven voorbeeld van signalerende onderzoeksjournalistiek. Bijzonder is ook dat een lokale krant in Vlaanderen de moeite neemt om een onderzoeksploeg op poten te zetten. Het verhaal toont ons dat prostitutie niet weg is als 'de kotjes' uit het straatbeeld verdwijnen. Ze steken dan elders de kop op."

Naast het KW-dossier waren ook Lars Bové en Tobe Steel van De Tijd en Karlijn Kuijpers, Thomas Muntz en Tim Staal met een reportage in De Groene Amsterdammer en Nieuwsuur genomineerd voor De Loep. Uiteindelijk won het dossier 'Airbnb Unlocked' van De Tijd.

Lees hieronder het dossier 'Prostitutie verdwijnt (uit het straatbeeld)'

Meer nieuws uit

Nieuwsbrief

Ontvang dagelijks twee updates in uw mailbox met het belangrijkste nieuws uit West-Vlaanderen, aangeboden door de redactie van KW!