Kuurns koppel blaast Het Brouwershuys nieuw leven in

William Deylgat en Sonja Spelt voor Het Brouwershuys op Bellegemplaats. © (foto EDB)
Redactie KW

William Deylgat (49) en Sonja Spelt (53) uit Kuurne starten op 2 april in Het Brouwershuys op Bellegemplaats. Het wordt meer dan enkel een brasserie. Er komen ook petanquebanen en een speelpleintje. “Ook verenigingen zijn hier zeker welkom”, luidt het.

William en Sonja zijn niet nieuw in de horecawereld. “Ik ben geboren en opgegroeid in de horeca. Mijn moeder baatte dertig jaar ‘t Laurierblad in Kuurne uit”, vertelt William. Hij had zes jaar een chocolaterie in Kuurne, stond twaalf jaar achter de toog van Leiemeers en startte met zijn broer de Franse brasserie Ko-No in het Shopping Center op. “Mijn broer blijft dit verder doen”, zegt hij. Zijn vriendin Sonja baatte enkele jaren geleden een frituur uit in het centrum van Kuurne.

Petanque, ook in winter

We zijn toevallig op Het Brouwershuys in Bellegem gebotst en vinden het een hele uitdaging om hier iets moois uit te bouwen. Je zal er niet enkel volwaardige gerechten kunnen eten, er zullen nu ook snacks zoals bijvoorbeeld croques en tapas aangeboden worden.” William die zelf in de keuken staat, is ook nog op zoek naar een kok. In Het Brouwershuys zijn er 50 zitplaatsen en daarbij komen er nog 60 in de zaal. Buiten kunnen zeker 100 mensen zitten. “In de tuin maken we een speeltuintje voor de kinderen en we leggen vier petanquebanen aan. Deze zomer zullen deze nog niet overdekt zijn, maar we kijken hiervoor naar de mogelijkheden zodat er in de winter ook petanque kan gespeeld worden.” Daarmee spelen William en Sonja in op de vraag van verschillende verenigingen om petanque te kunnen spelen.

De zaakvoerders staan ook open voor verenigingen. “Vergaderingen zijn hier ook altijd mogelijk.” Zelf wil William een eigen petanqueclub en een kaartclub opstarten.

Barbecue en apero

William en Sonja komen zelf ook in Het Brouwershuys wonen. “Het is de eerste keer na bijna 50 jaar dat ik Kuurne zal verlaten”, glimlacht William. Momenteel is het koppel de zaak nog wat aan het opfrissen en wordt de keuken vernieuwd. In de kelder onder het gebouw zullen er bierdegustaties plaatsvinden in samenwerking met brouwerij Omer Vander Ghinste, die eigenaar is van het gebouw. “We zullen ook inzetten op busreizen voor het biertoerisme en kijken om mooie kaas- en charcuterieplanken en -buffetten te voorzien voor groepen. We mikken ook op fietsgroepen. In de zomer zal hier ook wel eens een barbecue plaatsvinden en elke eerste zondag van de maand zal er een ontbijtbuffet zijn. Dat deed ik al in Leiemeers en telkens kon ik daar zo’n 150 tot 160 mensen op verwelkomen.” Een paasontbijt met het zoeken naar eitjes, een moederdag- en een vaderdagontbijt staan ook op in de planning. Op zondag is er sowieso tijd voor aperitief met enkele hapjes. “Het is de bedoeling van er een echt volkscafé van te maken. We willen een goede boost geven aan de zaak op een korte tijd”, luidt het enthousiast.

(Els Deleu)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier