Kustwachtcentrale ‘MAiDEN’ krijgt 750.000 euro Europese steun

Redactie KW

Er is een stevige stap voorwaarts gezet in de oprichting van een Kustwachtcentrale. Dat meldt West-Vlaams gouverneur Carl Decaluwé, die administratief coördinator is. Het project, dat de naam MAiDEN meekreeg, ontvangt een Europese subsidie van 750.000 euro waardoor er van start kan worden gegaan.

De Kustwachtcentrale is een specifiek samenwerkingsverband tussen het Maritiem Reddings- en Coördinatie Centrum (MRCC) in Oostende en het Maritiem Informatie Kruispunt (MIK) in Zeebrugge. Die eerste is het centrale meldpunt voor ongevallen in het Belgische deel van de Noordzee, het MIK zorgt voor de beveiliging op zee en controleert onder meer of de regelgeving op zee wordt nageleefd. Al te vaak kunnen beide instanties elkaar versterken, waardoor in 2015 een eerste stap werd gezet naar de realisatie van een Kustwachtcentrale.

Er werd een projectvoorstel (MAiDEN) ingediend bij het bevoegde Europese Agentschap EASME (Executive Agency for Small Medium-sized Enterprises). Het licht werd op groen gezet en MAiDEN bekwam 750.000 euro subsidies. Ook de scheepvaartpolitie, douane en het Agentschap voor Maritieme Dienstverlening en Kust werken mee.

Concreet zal een nieuw infortmaticaplatform worden opgericht zodat het MRCC en MIK gekoppeld worden en de informatie constant kan uitgewisseld worden. Het project wordt op 9 maart op gang getrokken.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier