Kusttoerisme hoopvol voor paasvakantie, maar veel hangt af van het weer

Het laatste weekend voor de paasvakantie kon, je op de Oostendse zeedijk al op de koppen lopen. Een voorbode van wat volgt in de paasvakantie zelf? © PETER MAENHOUDT
Hannes Hosten

In Blankenberge is voor het eerste weekend van de paasvakantie al 70 procent van de hotelkamers bezet en in het paasweekend – het laatste weekend van de vakantie – zelfs 90 procent. In Oostende is dat 75 procent in de weekends en 60 procent tijdens de week. Veelbelovende cijfers als je weet dat vakantiegangers vaak afwachten welk weer het wordt. Voor de toeristische sector is het in elk geval de echte start van het seizoen.

Met een gemiddelde van 1,3 dagtoeristen is de paasvakantie goed voor 7 procent van alle dagtoeristen aan de kust op jaarbasis. Dat zegt Dirk Marteel van het provinciale toerismebedrijf Westtoer. “Het verlengde paasweekend, dit jaar op het einde van de paasvakantie, wordt zoals elk jaar de uitschieter voor het dag- en verblijfstoerisme. Ook veel eigenaars van een tweedeverblijf komen met Pasen graag naar zee.”

Franstalige Belgen

“De paasvakantie is ook een populaire periode voor de Franstalige Belgen om een vakantiewoning aan de kust te huren via een verhuurkantoor”, weet Marteel. “Op jaarbasis is ongeveer 21 procent van de overnachtingen in vakantiewoningen, gehuurd via een verhuurkantoor, afkomstig van gasten uit Wallonië, terwijl dit in de paasvakantie oploopt tot 36 procent.”

Vorig jaar scoorde de paasvakantie met 1,1 miljoen dagtoeristen ietwat onder het gemiddelde. Het verlengde paasweekend, toen in het begin van de vakantie, en het tweede weekend, met zonnig lenteweer, waren de toppers met telkens bijna 300.000 bezoekers in drie dagen. Tijdens de weekends werd toen in de hotels een bezettingsgraad van 80 tot 85 procent genoteerd, in de week was dat 70 procent.

Onze hotels zijn in het paasweekend al voor 90 procent bezet – Celine Claeys (Toerisme Blankenberge)

Of de kust dit jaar beter doet, zal in grote mate van het weer afhangen. Maar in Blankenberge zijn de vooruitzichten goed. “In het eerste weekend van de paasvakantie noteren we in de hotels nu al een bezetting van 70 procent”, vertelde Celine Claeys van Toerisme Blankenberge woensdag. “Voor een prognose voor de weekdagen is het nog wat te vroeg. Dat zal sterk van het weer afhangen. Mensen zullen in de week minder snel vakantie nemen als ze niet zeker zijn van het weer. En ook dagjesmensen wachten natuurlijk altijd het weer af.”

“Voor het paasweekend is er nu al een hotelbezetting van 90 procent. Dat is een verlengd weekend en iets minder afhankelijk van het weer. Dit lijken erg goede cijfers”, zegt Celine Claeys. “Deze paasvakantie kondigt zich goed aan. Tegenwoordig is de paasvakantie de start van het seizoen. Vroeger was dat de zomervakantie, maar al enkele jaren is het breder geworden. In de krokusvakantie begint het al een beetje, en dat loopt door tot de herfstvakantie. Het blijft natuurlijk erg afhankelijk van het weer, maar eigenlijk is dat aan de kust altijd het geval. Ook in de zomervakantie.”

Gezinnen met kinderen

In Oostende zijn ze optimistisch gestemd. “We zitten nu al aan een hotelbezetting van 75 procent in de weekends en 60 procent in de week. Goede cijfers dus. En geen toeval allicht. We mikken op twee soorten publiek. In de eerste plaats gezinnen met kinderen door activiteiten zoals Springtij en de Eftelingmusical. Maar ook cultuurtoertisten met The Crystal Ship”, zegt Pieter Hens van Toerisme Oostende.

In Knokke-Heist is er nu al een hotelbezetting van 30 tot 40 procent. Op het eerste gezicht een stuk minder dan in Blankenberge en Oostende, maar hier gaat het over de hele vakantieperiode, weekends en weekdagen door elkaar. “Dat is heel goed”, vindt schepen van Toerisme Anthony Wittesaele. “Mensen boeken meestal last minute. Toch zien we dat die trend aan het keren is. Mensen boeken weer wat vroeger. We tasten in het duister naar de oorzaken, maar voor de hoteliers is het makkelijker.”

Plopsaland De Panne gaat nu zondag 7 april voor het eerst weer open dit jaar, na de winterse werken van de afgelopen maanden. “Het is de start van het nieuwe pretparkseizoen en de verwachtingen liggen dan altijd hoog. Het voorspelde weer speelt alvast in onze kaart. Zon en een wolkje, dat is goed”, zegt Chelsea Vanhullebusch van Plopsaland. “Bovendien gaat de nieuwe K3-zone met de K3 Roller Skater voor het eerst open. In een K3-rolschaats gaan bezoekers tegen een duizelingwekkende snelheid naar beneden, langs een verrassend parcours met kriebelende hoogtes en leuke bochten. De officiële opening vindt plaats op 4 en 5 mei.”

Er staan ook enkele speciale paasactiviteiten op het programma. “Kabouter Plop staat van 7 tot en met 19 april op het po-dium van het Plopsa Theater en van 20 tot en met 22 april is er voor de eerste keer ‘Kaatjes Paaseierenraap’, waar de allerkleinsten eitjes kunnen rapen, samen met hun lievelingen Kaatje en Viktor.”

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier