Kustgemeenten zijn tegen extra naaktstrand: “Slecht voor ons imago”

© PETER MAENHOUDT
Hannes Hosten

De Federatie van het Belgisch Naturisme onderzoekt mogelijke locaties voor nieuwe naaktstranden in twee badplaatsen – welke wil ze niet zeggen. Geen enkele badplaats zegt gecontacteerd te zijn, maar dat hoeft niet te verwonderen. “We zijn enkel nog maar met gemeenteraadsleden aan het bespreken welke stranden geschikt kunnen zijn”, legt voorzitter Koen Meulemans uit. “We tasten af waar we het meest kans maken. Er is veel weerstand: preutsheid, vrees voor overlast, angst om kiezers te verliezen… In Bredene duurde het tien jaar voor er een naaktstrand kwam. Ik hoop dat het dit keer sneller zal gaan.”

“Wij hebben nog geen officiële vraag gesteld aan een kustgemeente”, verduidelijkt Koen Meulemans. “Wel zijn we met enkele gemeenteraadsleden in kaart aan het brengen welke stranden geschikt zouden zijn en op welke er nu een gedoogbeleid bestaat, met alle problemen van dien. We bekijken ook welke politici we nog eens apart kunnen aanspreken om tot een positieve stemming te komen in hun gemeente.”

“Meerwaarde”

“Wij zijn in elk geval vragende partij voor extra naaktstranden. Momenteel zitten we dikwijls met 700 tot 1.000 mensen op 400 meter strand in Bredene, dat is veel te klein. In Bredene bestaat het naaktstrand nu 16 jaar, maar de besprekingen vooraf hebben tien jaar geduurd. We zijn er dus 26 jaar geleden mee begonnen. Met Jacques Deroo hadden we daar nochtans een voortrekker in de politiek. Nu zijn we ook alweer tweeënhalf jaar bezig met de ene badplaats en bijna een jaar met de andere. Het is allemaal niet zo evident in België.”

“Een naaktstrand kan een heel positieve zaak zijn voor een gemeente”, beklemtoont Meulemans. “Naturisten betekenen een economische meerwaarde: zij gaan ook wel eens iets eten of drinken of lopen eens in een winkel langs. Bovendien is een naaktstrand de beste oplossing om beschermd natuurgebied af te schermen. Naturisten zijn van nature veel rustiger en respectvoller tegenover de natuur. Ze laten geen vuilnis achter. Een beschermde duinstrook is nog eens extra beschermd met een naaktstrand ervoor.”

“In afgelegen duinen gebeurt veel dat het daglicht niet mag zien” Koen Meulemans, Federatie Belgisch Naturisme

Seks in duinen

Toch wil Koen Meulemans niet verklappen in welke badplaatsen zijn federatie aan het rondsnuffelen is. “Als je aan het bekijken bent hoe je het best aan boord legt, dan zorg je beter dat alles eerst goed besproken werd en dat je dossier goed onderbouwd is. In Europese dossiers is België dikwijls een voortrekker, maar op veel andere vlakken is het een heel traag land. Schrik voor overlast, preutsheid, angst om kiezers te verliezen… Een naaktstrand ligt hier heel gevoelig. Ik denk nochtans dat die vrees ongegrond is. In duinzones met vele hoekjes en kantjes zorgen naturisten voor sociale controle.”

“Daar zie je immers van alles dat er niet thuishoort. Ik denk aan mensen die seks hebben in de duinen. Naturisten zijn mondig genoeg om hen terecht te wijzen. Naturisten zorgen dat er niets fout loopt, want zij willen hun strand niet kwijt. Als je in elke provincie één naturist hebt met slechte bedoelingen en die komen allemaal naar éénzelfde naaktstrand, dan is op dat ene strand het risico op overlast iets groter. Als je ze kan verdelen over drie stranden, die dan nog eens bevolkt zijn met veel naturisten, is er bijna geen overlast. In Bredene had je in het begin wat overlast, maar die is intussen weggeëbd.”

“Ze knijpen oogjes toe”

“Of er gedoogzones bestaan voor naturisme? Alle duinen die toegankelijk zijn en waar het wat rustig is. Dat is overal ter wereld zo. Ook in Knokke-Heist bijvoorbeeld, waar nu zo fors wordt gezegd ‘bij ons geen naaktstrand’. Aan het einde van het strand richting Nederland knijpen ze de oogjes toe. In de wandelpaden in de duinen gebeurt veel dat er niet thuishoort. Mensen die er met hun kinderen gaan wandelen, zien veel dat ze beter niet zouden zien. Maar daar treden ze niet tegen op. Ik kan me nochtans niet inbeelden dat het gemeentebestuur dat niet weet. Nee, dan liever een gereguleerde naaktzone, zodat er sociale controle is. Wij hebben op dit moment geen contact met Knokke-Heist, maar staan er wel voor open.”

“Wanneer we ergens een officiële vraag voor een naaktstrand zullen indienen? Ik durf er geen datum op te plakken. Misschien komt de zaak plots in een stroomversnelling. Oostende zou open staan voor ons? Ik heb niet veel gegevens over geschikte stranden in Oostende. Andere stranden zijn veel geschikter. Het is ook niet de bedoeling dat de naturisten op straat gaan liggen.”

“Kost veel aan politie”

Kustgemeenten zijn tegen extra naaktstrand:

De meeste kustburgemeesters staan niet te springen voor een naaktstrand in hun gemeente. Het meest logische zou zijn om het naaktstrand van Bredene, dat tegen de grens met De Haan ligt, naar daar uit te breiden. “Ik hou ze liever bij onze buren”, zegt de Haanse burgemeester Peter Breemersch. “Wij zitten in dezelfde politiezone en ik weet dat het niet allemaal rozengeur en maneschijn is. Het kost toch wat geld aan bewaking. Pas op: ik heb niets tegen die mensen hé. 80% komt met goede bedoelingen. Maar wij willen onze eigen identiteit behouden.”

“Ik heb niets tegen die mensen, maar hou ze liever bij de buren” Peter Breemersch, burgemeester De Haan

“De vraag is bij mij niet gekomen”, zegt Brugs schepen Mieke Hoste, bevoegd voor Zeebrugge-Bad. “Maar als de vraag komt, zullen we die tenminste bekijken. Op dit moment kan je het strand van alle kanten bekijken. We hebben een groot strand, maar ook een grote wandelavenue. We moeten de naturisten niet tentoonstellen. Mocht er een naaktstrand komen, dan moeten we een aantal maatregelen nemen om de privacy te verhogen. We zouden het moeten onderzoeken. Ik zeg niet nee, maar ook niet ja.”

Burgemeester Leopold Lippens van Knokke-Heist houdt het bijzonder kort aan de telefoon: “Wij willen dat niet.” Blankenberge reageert genuanceerder. “In principe staan wij niet negatief tegenover een naaktstrand, maar we hebben slechts 3 km kust, volledig stedelijk gelegen. En het is er al zo druk in de zomer”, aldus schepen Philip Konings. “We hebben er geen plaats voor. We hebben ook de vraag niet gekregen, ik denk om die reden. Er zijn zeker grotere duingebieden aan de kust waar er wel plaats is voor een naaktstrand. Ik denk aan de westkust.”

“Slecht voor ons imago”

Maar ook aan de westkust is er weinig enthousiasme om naakte zonnekloppers te ontvangen. “Wij werden niet gecontacteerd en hebben geen interesse”, laat burgemeester Ann Vanheste van De Panne kort weten. Ook in Nieuwpoort zijn ze een naaktstrand liever kwijt dan rijk. “Ik heb eens een mail ontvangen, maar we hebben er geen interesse voor”, vertelt burgemeester Geert Vanden Broucke. “Wij hebben maar een heel kort strand met overal een dijk voor. Er is niet veel privacy.”

“Het idee is enkele jaren geleden onderzocht en dan afgevoerd”, weet schepen Michel Landuyt van Middelkerke. “Praten kan altijd, maar het is weinig waarschijnlijk dat we hierop zouden ingaan.”

“Wij zijn een familiebadplaats en willen dat zo houden”, reageert burgemeester Marc Vanden Bussche van Koksijde. “Wij zien niet in hoe een naaktstrand het toerisme een boost kan geven. Misschien zal het zelfs eerder nadelig zijn voor ons imago als familiebadplaats. Wij hebben de vraag ook niet gekregen. We hebben maar 67 km strand in België en veel mensen maken er aanspraak op. Zo zijn er de paardenvissers van Oostduinkerke. Zij bevissen het hele strand van Oostduinkerke, dikwijls met kinderen in hun zog. Zij hebben voorrang. Dan telt onze gemeente nog drie surfclubs en strandvissers. En wie is er vragende partij voor een naaktstrand? Ik ben 24 jaar burgemeester en mij is het nog nooit gevraagd. Zoals een collega het eerder al zei: wij steunen de textielindustrie.”

Oostende: “Wij zijn niet preuts”

Het meeste enthousiasme voor een naaktstrand is te vinden aan de Middenkust. Bredene heeft al 16 jaar een naaktstrand, ook Oostende zou het zien zitten. “Wij zijn een libertaire stad”, zegt burgemeester Johan Vande Lanotte.

“In Bredene is er geen mogelijkheid tot uitbreiding”, aldus Jacques Deroo, destijds de pionier van het naaktstrand. “Aan de ene kant heb je de grens met De Haan, dat van geen uitbreiding wil weten. Aan de andere kant willen wij onze bufferzone van twee golfbrekers niet opgeven. We willen niet dat het textielstrand meteen overgaat in het naaktstrand. Al weten we wel dat ons naaktstrand te druk is, zeker bij hoog water. Maar een ligging zoals die in Bredene is nergens meer te vinden. De duinen zijn afgeschermd, want erachter ligt een golfterrein. Je kan dus vrij en vrolijk op het strand liggen zonder begluurd te worden.”

“Naturisten verkiezen een plaats waar er geen inkijk is. Dat kunnen wij niet bieden in Oostende. Richting Middelkerke rijdt de tram langs het strand en aan de Oosteroever heb je de Spinoladijk. Tot 1870 liet Oostende nochtans naaktbaden toe, ten westen van de stad”, weet burgemeester Vande Lanotte. “Tot 600 mensen per dag gingen erheen. Burgemeester Van Iseghem was voorstander, maar onder druk van de gemeenteraad werd het afgeschaft. Ik denk dat Oostende ook nu eerder positief zou staan. Hier geen preutsheid. Maar voyeurisme is ook niet aangenaam.”

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier