Kunstwerk bij Torhouts stadskantoor krijgt na jaren eindelijk vorm

De vijf panelen in roestvrij staal op de hoek van de Aartrijkestraat met de Karel de Goedelaan zijn nu nog ingepakt, maar tonen straks hun ware gelaat : een kort gedicht van Herman de Coninck. Het kunstwerk werd jaren geleden al gedacht door Paul De Cloedt (kleine foto). © Foto JS
Johan Sabbe

Misschien hebt u zich al afgevraagd wat de vijf nu nog stevig ingepakte panelen op de hoek van de Aartrijkestraat met de Karel de Goedelaan – op het OCMW-domein en pal tegenover het stadskantoor – te betekenen hebben. Dus zorgen we even voor opheldering. De vijf op het eerste gezicht willekeurig geplaatste panelen in roestvrij staal (RVS) vormen samen een kunstwerk van de hand van de Torhoutse fotograaf Paul De Cloedt met de tekst ‘Er was eens een man die altijd rechtvaardig was’.

Dat superkorte gedicht heet ‘Sprookje’ en werd geschreven door de in 1997 overleden bekende Vlaamse dichter Herman de Coninck. De realisatie van het kunstwerk krijgt pas nu vorm na jaren van talmen en oponthoud.

Uiteraard is Paul De Cloedt (65), die bij zijn fotozaak in de Beerstraat woont, blij dat zijn creatie eindelijk gerealiseerd wordt, al stopt hij niet weg dat het verwezenlijken van het kunstwerk een lijdensweg is geweest. De beslissing om de beweegbare inoxpanelen te plaatsen, werd om en bij de zes (!) jaar geleden al door de gemeenteraad genomen. “Maar zoals bij de meeste sprookjes krijgen we dan toch een happy end“, lacht Paul.

Goed doordachte locatie

De stad was in wezen niet verplicht om een kunstwerk op het openbaar domein nabij het stadskantoor te plaatsen, aangezien het gebouw zonder overheidssubsidies werd opgetrokken. Maar toch werd in 2012 beslist om er een hedendaagse creatie in te planten die de passanten met kunst en cultuur confronteert en hen van een vleugje poëzie laat proeven. Eind november van dat jaar, toen nog net met Paul Vanthournout als schepen van Cultuur, keurde de gemeenteraad een budget van 25.000 euro goed om de door Paul De Cloedt bedachte creatie zo snel mogelijk te realiseren.

Paul De Cloedt.
Paul De Cloedt.© Foto JS

Snel bleek in deze kwestie evenwel een heel relatief begrip te zijn, want het bleef maar duren en de voorbije jaren verrees er zowat nergens op het openbaar domein een kunstwerk, zoals bekend nochtans voedsel voor de geest. “Het heeft door allerlei omstandigheden inderdaad nogal wat voeten in de aarde gehad om de creatie definitief vorm te geven”, bekent de huidige schepen van Cultuur Lieselotte Denolf. “Maar intussen hebben we in overleg met onder meer Gino Debruyne, de architect van het stadskantoor, het kunstwerk een goed doordachte plaats toegekend die bij mogelijke wijzigingen van de verkeerssituatie in de omgeving de juiste locatie zal blijven. Je weet maar nooit wat er op termijn met dat stukje van de Karel de Goedelaan gebeurt.”

Extra dimensie voor gedicht

Paul De Cloedt inspireerde zich voor zijn al in 2008 bedachte ontwerp op het wereldberoemde korte gedicht van Herman de Coninck, de dichter die in mei 1997 in Lissabon plots aan een hartstilstand overleden is. Hij werd maar 53 jaar. Er was eens een man die altijd rechtvaardig was, de enige zin uit het gedicht Sprookje, is een doordenkertje. Toen Herman de Coninck het in 1969 voor zijn poëziebundel De Lenige Liefde schreef, was hij amper 25 jaar.

“Het gedicht zal nu op twee openbare plaatsen aanwezig zijn”, aldus Paul De Cloedt. “Enerzijds in Lissabon op het pad waar Herman de Coninck plots overleden is en anderzijds in Torhout. Ik probeer het tot leven te wekken door er een extra dimensie aan toe te voegen: het staat op panelen in roestvrij staal, die lichtjes spiegelend zijn en die kunnen bewegen. Bij de uitvoering in hoogwaardige RVS werden enkele technische hoogstandjes gebruikt, zoals waterstraalsnijden en elektrolytisch polijsten. Het geheel werd met stangen onzichtbaar verankerd in betonnen sokkels. Ik heb op de eerste plaats soberheid nagestreefd en de aandacht voor de mooie tekst van Herman de Coninck willen accentueren. De plaatsing is met vakmanschap en precisie gebeurd. Eenmaal de omgevingswerkzaamheden af zijn, kan het kunstwerk onthuld worden. Ik ben bijzonder blij dat na jaren van vertraging het Sprookje als speels maar strak vormgegeven gedicht dan toch zijn plaats nabij het stadskantoor gevonden en gekregen heeft. Hopelijk wordt het een stille halte of mijmerende vertraging op onze haastige weg naar een hapje rust. “

Zo zal het kunstwerk van Paul De Cloedt er straks uitzien, weliswaar met maar vijf RVS-panelen en zonder de afgebeelde figuren.
Zo zal het kunstwerk van Paul De Cloedt er straks uitzien, weliswaar met maar vijf RVS-panelen en zonder de afgebeelde figuren. “Er was eens een man die altijd rechtvaardig was” is het superkorte gedicht ‘Sprookje’, dat de in 1997 overleden Herman de Coninck in 1969 geschreven heeft. Laatstgenoemde was een van de allergrootste Vlaamse dichters ooit.© Repro JS

Paul is tevreden met het resultaat dat hij voor ogen heeft en dat na het uitpakken van de panelen voor iedereen zichtbaar zal worden. “De losse elementen die ik tijdens het productieproces gezien heb, geven me een goed gevoel en beantwoorden aan het beeld dat ik in gedachten had. De vijf waaiervormig geplaatste panelen, nu nog in een beschermend jasje, versterken het geheel. Sowieso blijf ik ontzettend benieuwd om het straks in zijn volle realiteit en in de gekozen omgeving op de rand van het OCMW-domein te kunnen aanschouwen. De tocht vanaf het idee tot aan de uitvoering heeft zo’n tien jaar geduurd en kreeg af en toe de allures van een nachtmerrie. Maar laten we ons nu enkel focussen op het happy end, dat zo typisch voor de meeste sprookjes is.”

Onthulling niet forceren

Wanneer het kunstwerk onthuld zal worden, staat nog niet vast. Tegelijkertijd wordt het bijhorende voortuintje van het woonzorgcentrum Sint-Augustinus heraangelegd en die werkzaamheden zijn nog volop aan de gang.

“We hebben niets willen forceren”, zegt schepen Lieselotte Denolf. “Sommige gemeentebesturen zouden er wellicht vaart achter gezet hebben om de onthulling nog net vóór de verkiezingen te laten plaatshebben, maar ik vind zoiets te gek voor woorden. Veel belangrijker is dat de inoxpanelen perfect ingeplant staan en alles door de firma die het werk plaatst op een weloverwogen wijze en met kennis van zaken kan gebeuren. We wachten nu al zo lang op deze realisatie, dat het belachelijk zou zijn om plots alles holderdebolder te willen uitvoeren. Ik ben ervan overtuigd dat de poëtische panelen een aanwinst zullen zijn voor de stad. Ik kijk ernaar uit om het geheel in al zijn schoonheid op de hoek van de straat te zien.”

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier