Kunstenaar Wim Delvoye wil dat hof zelf naar zijn kasteeltuin komt kijken

Kunstenaar Wim Delvoye vraagt in beroep dat het hof zelf ter plaatse komt kijken. © a-KW
Redactie KW

Kunstenaar Wim Delvoye, die werd vrijgesproken voor een reeks bouw- en milieuovertredingen op zijn kasteeldomein in Melle, vraagt in beroep dat het hof zelf ter plaatse komt kijken. Dat de inspecteurs van het Agentschap Natuur en Bos alleen een nieuw plaatsbezoek houden, weigert hij.

De 53-jarige Delvoye wilde het kasteel De Bueren in Melle in zijn originele staat herstellen en het domein uitbouwen tot een sculpturenpark. Hij kreeg echter problemen omdat vergunningen niet in orde bleken. Delvoye en zijn vennootschap werden ervan beschuldigd dat ze tussen 2008 en 2011 onder meer een betonplateau naast het kasteel lieten gieten en twintig bomen hebben geveld zonder vergunning. Ook de walgracht werd verbreed over een lengte van 370 meter.

Geen vrijwillige toestemming

Delvoye werd door de rechtbank van eerste aanleg over de hele lijn vrijgesproken, maar het parket en het Agentschap Natuur en Bos gingen in beroep.

Om een nieuwe, accurate herstelvordering in graad van beroep te kunnen opmaken, vraagt het Agentschap daarom een nieuw plaatsbezoek. Maar Delvoye wil daar enkel in toestemmen als het hof ook zelf mee ter plaatse komt. Voor een plaatsbezoek zonder het hof geeft hij geen vrijwillige toestemming.

Het hof velt daarover een tussenarrest op 25 mei.

(Belga)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier