Kunstenaar Pieter Duyck zet de deuren van zijn atelier in Wingene open

Pieter Duyck: "Er zitten altijd potloden of ander tekenmateriaal in mijn boekentas." © LDW
Redactie KW

Tijdens de Open Atelierdag op maandag 22 april kan je in Wingene het atelier van kunstenaar Pieter Duyck gaan bezoeken. De schilder en tekenaar toont er zijn werken en werkplek. Dat laatste doet hij voor het eerst, want hij heeft pas sinds kort zijn eigen atelier in het centrum van Wingene. “Dit is echt een ideale locatie voor mij.”

“Tekenen en schilderen zit niet echt in de familie, toch was het al vroeg duidelijk dat ik daar interesse voor had”, steekt kunstenaar Pieter Duyck van wal. “Ik ging naar de kunstacademie, maar veel verder dan dat ging het nog niet. Mijn ouders wilden immers heel graag dat ik mijn middelbare school in het gewone onderwijs, en niet in het kunstonderwijs, zou volgen. Achteraf bekeken was dat goed advies. Na het middelbaar wilde ik graag leraar worden, dus dat was ideaal om te combineren. Nu ben ik onder andere leraar plastische opvoeding.”

Tentoonstellingen

“Ik ben altijd wel beeldend en visueel geweest”, gaat Pieter verder. “Zo heb ik ook een visueel geheugen. Tijdens mijn schoolcarrière tekende ik overal op. Ik had dat zelfs nodig om op te letten. Nog altijd zitten er potloden of ander tekenmateriaal in mijn boekentas, zodat ik snel in de leraarskamer tussendoor een werkje kan maken.”

Als er een iets is dat in mijn werken regelmatig terugkeert, dan zijn het wel lijnen

Pieter tekent heel graag, maar hij schildert ook. Zo volgde hij in Antwerpen een opleiding schilderkunsten. “Daar kwam ik toch in een andere scene terecht. Ik ben er gepusht en gekraakt, maar dat hoort er allemaal bij. Intussen maak ik steeds meer werken en dan wil je die ook graag tonen aan anderen. Je gaat op zoek naar mogelijkheden en bouwt een netwerk uit, want de kunstwereld is een moeilijke wereld om in binnen te geraken. Zo ben ik onder andere gevraagd om in een huis in Gent te exposeren en volgden er solotentoonstellingen in Zomergem, Wevelgem en Brugge. Momenteel kan je werken van mij zien in de winkel De huiskaMer in Wakken en in ‘t Walhalla in Roeselare. Die solotentoonstellingen zijn wel spannend, maar ik kreeg vooral positieve reacties.”

Privé

Pieter is 27 jaar oud en woont in Wingene.

Opleiding en loopbaan

Hij studeerde biotechnische wetenschappen aan het LTI in Oedelem. Daarna trok hij naar Brugge voor de lerarenopleiding ‘project kunstvakken en plastische opvoeding’. Hij volgde ook twee jaar de opleiding schilderkunsten aan het Sint-Lucas in Antwerpen en zit nu in het laatste specialisatiejaar schilderkunsten aan de academie voor beeldende kunst in Gent. Pieter werkt als leraar PLO in het VISO in Roeselare en geeft les in het atelier van Wevelgem. Daarnaast is hij zelfstandig kunstenaar, lesgever in Menen en binnenkort ook in Wingene.

Vrije tijd

Pieter heeft naar eigen zeggen van zijn hobby zijn beroep kunnen maken, dus hij houdt zich vooral bezig met tekenen en schilderen.

Ook wie in de Schierveldestraat in Roeselare voorbij de glascontainer loopt, kan een werk van Pieters hand bewonderen. “Ik heb er een eigen werk uitvergroot, een combinatie van matte verf en potloodlijnen. Het is wel speciaal om je eigen werk zo in het straatbeeld te zien. Het geeft in elk geval een ander beeld aan een functioneel ontwerp.”

Het is moeilijk om Pieter als kunstenaar in een bepaald vakje te steken. “Ik hou van allerlei soorten materie en texturen, maar heb ook bijzondere interesse in kleuren. Ik probeer mijn leerlingen ook met al die verschillende dingen in contact te laten komen. Maar als er een iets is dat in mijn werken regelmatig terugkeert, dan zijn het wel lijnen.”

Cursus

Tijdens de Open Atelierdag op paasmaandag 22 april zal Pieter zijn deuren openzetten. “Ik ben in januari naar het centrum van Wingene verhuisd en woon nu in een huis met achteraan een eigen atelier. Een ideaal moment ook om te starten met het geven van cursussen in Wingene. Voor veel mensen is een jaaropleiding te intensief om te combineren met drukke agenda’s. Dan is zo’n cursus van zes lessen een ideale kennismaking. De eerste lessenreeks in Wingene zal een basiscursus tekenen zijn. Tijdens de Open Atelierdag kunnen geïnteresseerden mij al eens aan het werk zien.”

Het atelier is toegankelijk van 10 tot 17 uur. De cursus tekenen start op 25 april. Info: www.pieterduyck.be

(Lien Depauw)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier