Kunstenaar Lucas Delaere uit Lichtervelde stelt werken tentoon in Beernem

Lucas Delaere: "Ik besloot om portretten helemaal af te breken, opnieuw op te bouwen met fouten en dat proces te herhalen." © Foto Kurt
Redactie KW

Tot donderdag 26 april kan je in het psychiatrisch centrum Sint-Amandus in Beernem het werk van Lucas Delaere (26) gaan bewonderen op de tentoonstelling Faces.

De tentoonstelling Faces draait om angst, pijn, kwelling, isolatie en vervreemding. Het bundelt een honderdtal werken van 26 internationale kunstenaars rond dit thema. Een van hen is de 26-jarige Lucas Delaere, de broer van Mathijs en zoon van Johan en Siska Vanhulle uit de Europalaan. De Lichterveldenaar, die momenteel in Torhout woont, werkt in De Berkjes, een observatiecentrum voor kinderen met gedragsstoornissen in Brugge. Nochtans was oorspronkelijk een toekomst in de kunstwereld weggelegd.

“In de Maricolen in Brugge volgde ik les in het kunstonderwijs”, zegt Lucas Delaere. “Daarna koos ik voor het KASK in Gent, maar ik was nog te jong en te onervaren. Daarom wijzigde ik van koers en studeerde ik verder in de opvoedkundige sector. Ik heb een heel academisch verleden, waarin je leert dat alles wat herkenbaar is, ook mooi is. Op termijn was dat voor mij niet spannend genoeg meer. Na mijn jaar in het KASK heb ik zeker vier jaar lang niets meer gecreëerd. Daarna begon de zin terug op te borrelen.”

“Ik wou niet zomaar iets moois maken. Dat is uiteindelijk al eeuwenlang gedaan. Nee, ik wou iets boeiends creëren dat vragen oproept en bepaalde debatten in gang steekt. Ik ben enorm geïnteresseerd in wat ons tot mens maakt. Dat komt niet alleen in mijn job aan bod, maar ik verwerk het ook in wat ik maak. Ik besloot om portretten helemaal af te breken, opnieuw op te bouwen met fouten en dat proces daarna te herhalen.”

Eigen identiteit

Zo begon Lucas aan een serie van 26 hoofden, die er in eerste instantie incompleet uitzien, maar toch herkenbaar zijn. Als techniek koos hij voor olie op MDF, maar doordat hij de verf na het aanbrengen steeds weer wegveegt, krijg je een soort lichtheid die eerder aan aquarel doet denken. Elke kop heeft zijn eigen identiteit en vraagt om gelezen te worden. Zo ontdek je verhalen van wanhoop, angst, doffe schreeuwen en veel meer. “Sommigen vinden mijn werk eng of morbide, wellicht omdat het een taboe is dat we als mens geen perfect wezen zijn.”

Tijdens het maken van de serie kwam Lucas via een collega in contact met curator Frank Demarest. Die zag meteen potentieel in de werken en ze pasten perfect in het thema waarrond hij iets wou doen. Zo werd de eerste tentoonstelling voor Lucas een feit. Ondertussen werkt hij al aan een nieuwe reeks. “Onder de noemer Exposure Too Late zalde mens en zijn manier van kijken weer centraal staan.” (JVD)

Faces, tot 26 april in PC Sint-Amandus, Beernem. Ma-vrij 9-16.30 uur, za-zo 14-18 uur.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier