Kunstacademie in Waregem breekt records: 300 extra kinderen volgen er les

De zevenjarige leerlingen Fleurtje D'Everlange (links) en Joke Decock zijn enkele van de jongste cursisten van de Stedelijke Academie waarvan Paul De Meyer de directeur is. © DJW
Redactie KW

Sinds ouders hun zes- of zevenjarige zoon of dochter vanaf 1 september 2018 mogen inschrijven in een kunstacademie richtingen Muziek en Woord is het aan de Stedelijke Academie in de Holstraat nog drukker dan pakweg een jaar geleden.

Momenteel volgen er ruim 3.000 kinderen, jongeren en volwassenen een of andere richting. Daarvan zijn er sinds begin september vorig jaar 300 leerlingen die zes of zeven jaar oud zijn. Dat is een mooi resultaat.

Op middelbare schoolleeftijd daalt de interesse

“Het is zeker voor muziek belangrijk dat je er vroeg kunt aan beginnen“, meent directeur Paul De Meyer. “Nieuw is wel dat je als zesjarige meteen ook een instrument kunt kiezen. Voorheen kon dat niet. Eerst diende je enkele jaren notenleer te volgen en mocht je dan een keuze maken of je bijvoorbeeld trompet, viool of piano wilde leren. Vanaf begin het nieuwe academiejaar niet meer, dus. Toch stel ik vast dat er ouders zijn die liever willen dat hun zoon of dochter eerst noten leren vooraleer zij aan een instrument toe zijn. Allicht komt het doordat zij zelf in hun jonge jaren, toen zij zelf muziek volgden ook eerst notenleer op het programma hadden staan.”

De toename van het aantal jonge leerlingen betekent ook dat er in de Waregemse academie klassen bijkwamen. Maar dat leverde infrastructureel geen enkel probleem op. Het gebouw in de Olmstraat is meer dan ruim genoeg. Het aanwerven van nieuwe leerkrachten was evenmin nodig. De extra uren konden verdeeld onder de huidige groep.

“Alleen in Wielsbeke, waar wij een nieuwe afdeling hebben, kwamen er twee nieuwe leraars bij voor Woord en Muziek”, dixit directeur De Meyer. “In Waregem hebben wij kunnen werken met wie er als leerkracht al was. Maar: als de middelbare schoolleeftijd eraan komt en wanneer de jongen of het meisje naar het secundair onderwijs moet, dan vermindert de belangstelling voor de academie in Vlaanderen. Dat vind ik jammer. Want jongeren hebben zeker nood aan een hobby die verband houdt met kunst. Muziek leren spelen, voordracht, toneel, tekenen en dergelijke meer. Die zijn ook belangrijk voor de verdere mentale ontwikkeling van de jongere.

Toneel spelen

Wie zeker heel graag komen naar de Stedelijke Academie zijn de zevenjarige leerlingen Fleurtje d’ Everlange en Joke Decock. “Ik volg tekenen als woord. Allebei op woensdag. Ik doe het bijzonder graag. Zo mogen wij in de klas zelf toneeltjes spelen, met taal bezig zijn. Of ik dan graag boeken lees? Zeker weten: Mark De Bel, Ronja de roversdochter van Astrid Lindgren. Heel leuk allemaal.”

Ook Joke is heel tevreden dat ze naar de Academie mag. “Elke vrijdag volg ik er muzieklessen. Op zaterdag tekenen. Of ik straks een instrument zal bespelen? Graag piano volgend academiejaar.” (DJW)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier