Kunst- en poëziewedstrijd ‘Met Open Blik’ van Vriendenkring Kunst Houtland nadert ontknoping

Het werk van Enzo Carels, alias kunstenaar Enca Caen (hier het vredesteken makend), staat bij de ingang van het Dienstencentrum Groenhove. Het toont een klaproos met wuivende foetussen en een juichende jongen. © Foto JS
Johan Sabbe

De kunst- en poëziewedstrijd ‘Met open blik’, die Vriendenkring Kunst Houtland (VKH) in samenwerking met de Federatie Onafhankelijke Senioren (Fedos) en kunstkring Lamme Goedzak Oostkamp georganiseerd heeft, nadert zijn ontknoping. Op zaterdag 17 november heeft in het Dienstencentrum Groenhove in de Bosdreef de proclamatie plaats en wordt de bijhorende tentoonstelling officieel geopend, hoewel die al sinds vorig weekend toegankelijk is. De blikvanger is een creatie van Enca Caen met wuivende foetussen.

Het thema van de kunstexpositie met de door de jury geselecteerde werken luidt: Vrede is zoveel meer waard dan oorlog. VKH wil op deze wijze de herdenkingsperiode van de Eerste Wereldoorlog afsluiten met een boodschap van vrede en hoop. De tentoonstelling blijft tot en met zondag 23 december in het Dienstencentrum Groenhove te zien. De toegang is gratis.

Ook in Ruddervoorde

“Na vier jaar herdenking van de Eerste Wereldoorlog begint er zich onder de bevolking een zeker gevoel van het is genoeg geweest te manifesteren”, zegt VKH-ondervoorzitter Marc Verkeyn. “Om daar tegenin te gaan, richten we ons niet op het verleden, maar op de toekomst. Uiteraard blijft de verwijzing naar de Eerste Wereldoorlog bestaan, maar we hebben het met dit project op de eerste plaats over vrede. De proclamatie van de kunst- en poëziewedstrijd heeft op zaterdag 17 november om 15 uur in Groenhove plaats. Uiteraard met een hapje en een drankje. Om de kunstenaars waarvan het werk niet geselecteerd werd alsnog de kans te geven om hun creaties te tonen, organiseren we een parallelle tentoonstelling in het Kunst- en Iconencentrum van Liliane De Baene in de Hogestraat in Ruddervoorde. Die expositie wordt dezelfde dag om 17.30 geopend en loopt eveneens in november en december. Het gaat om werk van kunstenaars uit heel Vlaanderen.”

“Intussen zijn we de laatste hand aan het leggen aan een publicatie waarin de geselecteerde werken opgenomen worden. Zo ontstaat er iets blijvend. We vinden ons initiatief Met Open Blik erg belangrijk. We hopen dat de komende generaties hard hun best zullen doen voor wereldvrede.”

De poëziewedstrijd werd specifiek behartigd door VKH, de wedstrijd beeldende kunst vooral door Fedos. In elk van de twee luiken van de wedstrijd bekroont de jury drie laureaten die een geldprijs van respectievelijk 250, 150 en 100 euro ontvangen. De beeldende kunstenaars en de dichters werden uitgedaagd om met een open blik naar de toekomst te kijken. Ze dienden zich de vraag te stellen wat we geleerd hebben uit het verleden en hoe we onze kinderen en kleinkinderen kunnen beschermen tegen elke vorm van oorlog, agressie en geweld.

Van rood naar geel

Bij de ingang van het Dienstencentrum Groenhove valt het installatiewerk met een grote, witte klaproos op, een teken van hoop. Aan de meeldraden van de bloem zijn gele foetussen bevestigd, die wuiven in de wind. Centraal staat een enthousiaste, juichende tiener, die het stuifmeel van de vrede wereldwijd wil verspreiden.

Het gaat om een creatie van Enca Caen, de eigenzinnige en sterk geëngageerde Oost-Vlaamse kunstenaar die met zijn werk probeert bij te dragen aan de (ijdele?) hoop dat de oorlogen ooit zullen stoppen. Eerder had hij al een bloedrode klaproos gemaakt met honderd wuivende, dode foetussen en een treurende moeder. Dat deed hij ter nagedachtenis van de Eerste Wereldoorlog. Maar hij heeft het bloederige rood intussen vervangen door het zonnige geel.

“Ook hij heeft de herdenking van de oorlog achter zich gelaten en focust voluit op vrede en hoop”, verduidelijkt Marc Verkeyn. “Zijn installatiewerk zal ongetwijfeld de aandacht trekken. We zijn blij dat hij ermee naar Torhout is gekomen. De toegang tot de tentoonstelling in Groenhove is gratis. We maken ons sterk dat ze heel wat bezoekers zal lokken.”

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier