Kuipersstraat in Brugge krijgt er dit jaar drie zaken bij

Onder meer het pand waar L'Amaral gevestigd was, zal straks heropenen. © Davy Coghe
Piet De Ville
Piet De Ville Medewerker KW

De Kuipersstraat, waar nu heel wat leegstand is, krijgt er dit jaar minstens twee of zelfs drie nieuwe horecazaken bij. Het meest concrete dossier is een nieuwe uitbating in het pand waar L’Amaral gevestigd was. “We zijn nog in bespreking met een aantal geïnteresseerde uitbaters. De renovatiewerken zijn nu volop bezig. We zouden toch graag zien dat er in april een nieuwe uitbating kan starten”, zegt regiomanager Frederik Van Assche van brouwerij Haacht, die het pand in hoofdhuur heeft.

De Kuipersstraat, bekend om zijn uitbundig nachtelijk vertier, maakt de jongste maanden niet bepaald een bloeiende indruk. De straat wordt gekenmerkt door heel wat leegstand. Zeker overdag als de clubs en snackbars gesloten zijn, ligt de straat er verlaten bij. Daar lijkt op korte termijn verandering in te komen.

Er worden momenteel drie leegstaande panden gerenoveerd. Het gaat over twee horecapanden en een handelspand, dat gezien de ligging ook kan dienen als horecazaak. Het eerste pand waar bier door de tapkranen zal vloeien, is wellicht waar L’Amaral werd uitgebaat door Charlie Swyngedouw. De eigenaar is een privépersoon en brouwerij Haacht heeft het pand in hoofdhuur. Een eerdere poging om met een nieuwe uitbater in zee te gaan mislukte, maar nu zijn er volgens Frederik Van Assche, regio en immo-manager voor brouwerij Haacht, wel goede vooruitzichten.

Eerste zaak in april

“Het hele dossier heeft wat vertraging opgelopen, maar de werkzaamheden vorderen vlot”, zegt Van Assche. “We zijn met enkele kandidaat-uitbaters in gesprek. Er is nog niets getekend. Veel meer kan ik voorlopig niet zeggen. Ook niet over het concept van de uitbating die er zich zou vestigen. Het is wel de bedoeling om in april van start te kunnen gaan met een nieuwe uitbating. Boven de zaak komt een appartement voor de uitbater.”

In het pand waar tot voor enkele jaren Café Nano gevestigd was, zijn de werkzaamheden al het langst aan de gang. Maar een nieuwe uitbating is nog niet voor morgen. Door stabiliteitsproblemen moesten nieuwe stedenbouwkundige aanvragen ingediend worden. De werkzaamheden lagen een tijdje stil, maar zijn nu hernomen. De eigenaar van het pand is brouwerij en bierhandel Vanuxeem uit Ploegsteert.

Geen nachtclub

“Het pand wordt grondig heringericht en gerenoveerd. We willen hier een mooi biercafé realiseren”, zegt Danny Callant van brouwerij Vanuxeem. “Voor we in gesprek gaan met kandidaat-uitbaters, willen we alles afgewerkt hebben. Het is niet de bedoeling om er een nachtzaak of club van te maken. Maar gezien de ligging wordt het eerder een zaak die de late namiddag en avond open is. De eerste verdieping zou ingericht worden als privéruimte voor de uitbater en als vergaderruimte. Ik zal tevreden zijn als een uitbater hier tegen het einde van het jaar de deuren kan openen.”

Ook ter hoogte van de Kuipersstraat 4, waar tot voor kort een frituur gevestigd was, wordt er druk gewerkt. Eigenaar Medius liet er het gebouw volledig ontruimen en strippen. Dus niet alleen de frituur, maar ook de woning erboven die lange tijd bewoond werd door een grote Nepalese familie.

Tegen de zomervakantie

De ruimte op het gelijkvloers is een handelspand en geen horecapand. De frituur die er gevestigd was, werd niet erkend als horecazaak. Dit omdat de corebusiness take away was. “Hiervan een horecazaak maken behoort zeker tot de mogelijkheden”, zegt schepen voor Ruimtelijke ordening Franky Demon (CD&V).

Het project in de Kuipersstraat 4 moet volgens de eigenaar tegen de zomervakantie afgewerkt zijn. Als alle projecten volgens plan verlopen, ziet het er naar uit dat de Kuipersstraat flink zal heropleven.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier