KSV Roeselare onderzoekt banden van jeugdtrainer met Schild & Vrienden

Het gecontesteerde kopstuk Schild & Vrienden-kopstuk Dries Van Langenhove en zijn rechterhand Louis De Stoop. Helemaal rechts zit D.V.M. (GF)
Philippe Verhaest

Een foto van Schild & Vrienden brengt een jeugdtrainer van voetbalclub KSV Roeselare in een moeilijk parket. Het bestuur van de club die met de foto en de link werd geconfronteerd, is verrast en zegt de banden van D.V.M. met Schild & Vrienden te onderzoeken. In Lichtervelde staat dan weer een Chiroleider in het oog van de storm omdat hij te zien is in een promofilmpje van Schild & Vrienden.

D.V.M., een jonge twintiger uit Oost-Vlaanderen die sinds dit voetbalseizoen als trainer een jeugdploeg van KSV Roeselare onder zijn hoede heeft, blijkt banden te hebben met de organisatie Schild & Vrienden. Die kwam vorige week zwaar in opspraak na een Pano-reportage op televisie, waaruit bleek dat de beweging achter de schermen en in besloten kring op het internet een seksistisch en racistisch discours hanteert. Dries Van Langenhove, de grote man achter de organisatie, blijkt daarenboven gewelddadig taalgebruik niet schuwen. Na de reportage werd hij geschorst door de Universiteit van Gent.

Volgens een uitgebreid artikel in het studentenblad Schamper behoort D.V.M. tot de kern van de rechtse en Vlaams-nationalistische organisatie en staat hij heel dicht bij Dries Van Langenhove.

Nog volgens dat blad werd hij samen met een ander lid van Schild & Vrienden verkozen in de Sociale Raad van de Universiteit Gent.

Het bestuur van KSV Roeselare reageert verbaasd op dit nieuws. “Hier weten wij niks van”, zegt voorzitter Yves Olivier. “Ik wens hier dan ook geen commentaar op te geven.” Stijn Meert, hoofd van de jeugdopleiding, is eveneens verrast: “We zullen deze zaak intern bekijken en daarna gefundeerd reageren. Voorlopig nemen we geen enkel standpunt in.”

D.V.M. zelf was, ondanks herhaalde pogingen, niet bereikbaar voor een reactie.

Jeugdbewegingsleider

In Lichtervelde staat een Chiroleider dan weer in het oog van de storm. In een video op de Facebookpagina van Schild & Vrienden komt ook leider K.B. kort aan het woord. Zijn inbreng bleef weliswaar beperkt tot de zin Ik wil geen Sinterklaas zonder Zwarte Piet, maar zijn aanwezigheid in de video met Schild & Vrienden-T-shirt linken hem uiteraard aan de gecontesteerde beweging.

Vervelend voor de Lichterveldse Chirojongens, die hun imago mogelijk bezoedeld zien. Maar Thomas Bogaert, samen met Jaron Devloo groepsleider, maakt zich geen zorgen. “Kort na de reportage moesten we een beetje lachen met de passage van K., maar daarna beseften we toch dat dit negatief kon zijn voor onze jeugdbeweging”, reageert hij.

“We zullen deze zaak intern bekijken en pas daarna een standpunt innemen”

“We hebben dit dan ook besproken met onze volwassenbegeleider en zijn tot de conclusie gekomen dat we een uitleg klaar moeten hebben, voor het geval dat er ouders met vragen komen. Maar tot nu toe is dat amper gebeurd.”

De jeugdbeweging is niet van plan K. aan de kant te schuiven. “Hij mag aanblijven als leider”, zegt Thomas. “We hebben daar niet over getwijfeld. Het is niet omdat zijn gezicht in die reportage te zien is, dat hij een slechte Chiroleider is. Hij wordt nu onterecht geassocieerd met de slechte kanten van Schild & Vrienden, die naar boven kwamen in die reportage, en dat is vooral jammer voor hem.”

“De meningen die hij erop nahoudt, staan volledig los van hoe hij is als leider. Zolang hij die mening voor zichzelf houdt en niet overbrengt op de kinderen, is er wat ons betreft geen probleem. We wisten trouwens dat hij aangesloten was bij Schild & Vrienden, maar van die geheime chatgroepen en dergelijke wisten wij uiteraard niks af. K. ook niet, trouwens.”

K.B. zelf reageert liever niet uitgebreid. “Het enige dat ik hierover kwijt wil, is dat ik absoluut geen racistische, antisemitische, seksistische of andere extreme gevoelens koester”, klinkt het kort.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier