Kristof Verleyen uit Waregem beklimt de Ventoux drie jaar na hartstilstand

Brecht (links) en Kristof beklommen in juli de Ventoux. © GF
Redactie KW

Zeker voor Kristof Verleyen (35) was het vrijdag 27 juli een bijzondere dag toen hij met vriend Brecht Destoop (32) de top van de mythische col Mont Ventoux vanuit Bédoin had bereikt. Drie jaar geleden kreeg hij op dezelfde Reus van de Provence af te rekenen met een hartstilstand. Een alerte dokter uit West-Vlaanderen die in zijn spoor volgde en een brandweerman even verderop, konden de jongeman dankzij deskundig ingrijpen reanimeren, waarna een helikopter Kristof overvloog voor verdere verzorging naar de kliniek in Avignon. Ook toen was Brecht er bij.

“De tocht van vrijdag 27 juli verliep vrij vlot. Zelf ondervind ik geen enkele lichamelijke hinder“, aldus Kristof Verleyen. “Ik ben op en top fit, eigenlijk. Daarvoor moet je wel trainen. Een goede voorbereiding voor de Ventoux is nodig. Ook als je zoals ikzelf veel fietst, samen met Brecht en nog enkele collega’s. Wij gaan in de week telkens met de fiets op stap. Kilometers malen. Dus ook voor de Reus van de Provence waar het voor mij in 2015 wel heel anders had kunnen aflopen. Wij waren toen met twee koppels en kinderen op vakantie in de streek van de Ventoux. De berg stond op ons programma. Ikzelf nam de ene kant omhoog, Brecht de andere kant. Op een paar honderd meter van de Chalet Reynard gebeurde het: ik stuikte in elkaar. Gelukkig dat toen een dokter achter mij fietste. En tegelijk stond nabij de chalet een brandweerman. Zij hebben mij weten te reanimeren met een defibrillator. De hulpdiensten waren intussen verwittigd, waarna ik naar Avignon werd overgebracht voor verdere verzorging. Nu, enkele jaren na dit feit, voel ik mij goed. Ik moet regelmatig op controle. En ik heb een hartslagmeter die ik gebruik wanneer ik met de vrienden uit fietsen ga. De hartstilstand hield me niet tegen om voort te sporten. Met Brecht en nog enkele vrienden heb ik enkele gelijkgestemden die eveneens graag naar de fiets grijpen om kilometers te malen. Maar ik moet wel op mijzelf letten, ja.”

“Gelukkig dat er toen een dokter achter mij fietste, hij heeft me samen met een brandweerman gereanimeerd”

Risico’s

Hartstilstand en hartfalen zijn blijkbaar vertrouwde fenomenen als je het over het beklimmen van de Mont Ventoux hebt. Brecht Destoop, een fervent sporter en fietser die in de week drie tot vier keer met de fiets van Waregem naar zijn werk in Ieper rijdt, wijst daar op.

“Toen Kristof die hartstilstand kreeg en werd overgevlogen naar Avignon hebben wij die helikopter nog zeker een viertal keren weten vliegen tot de Ventoux”, dixit Brecht. “Het ging allemaal over sportievelingen die de berg wilden overwinnen met de fiets. Maar misschien hadden zij zich niet allemaal even goed voorbereid. Want echt: de Ventoux fiets je zomaar niet op. Zeker de laatste kilometers is het echt benauwd met minder zuurstof in de lucht. Ik denk dat teveel recreatieve fietsers zich dan willen overtreffen. En zoiets kan soms fataal eindigen. Veel fietsende toeristen onderschatten de Ventoux. De combinatie van hitte met hoogte kan moordend zijn. Dat kan voor velen een verrassing zijn, zeker wanneer ze zich vooraf niet grondig hebben geïnformeerd en zomaar het klimavontuur aangaan. Na wat met Kristof gebeurde, was het voor iedereen van ons ook duidelijk dat je voor zulke sportieve ondernemingen beter met twee onderweg bent dan alleen. Als er je iets overkomt zoals een hartstilstand bijvoorbeeld, dan kan je kompaan hulp bieden of hulp gaan zoeken.”

Brecht Destoop en Kristof Verleyen zijn gepassioneerde fietsers die elke week samen met een drietal collega's flink wat kilometers afmalen.
Brecht Destoop en Kristof Verleyen zijn gepassioneerde fietsers die elke week samen met een drietal collega’s flink wat kilometers afmalen.© DJW

La Locomotive

Kristof, Brecht en vrienden zijn geen lid van een of andere Waregemse wielertoeristenclub. Zij doen wel elke week hetzelfde: een of meer ritjes maken. Onder andere richting Pays de Collines of de Vlaamse Ardennen.

Brecht Destoop en Kristof Verleyen: “eigenlijk zijn wij samen een beetje ons eigen clubje van wielertoeristen. Wij hebben intussen ook een naam gekozen: La Locomotive. Klinkt toch beter dan ‘Het Treintje’, niet? Onze shirts zijn in de maak. We verwachten die tegen september. Kleur? Oranje is in elk geval opvallend aanwezig. En ook een beetje zwart. La Locomotive zal dus zeker opgemerkt worden wanneer we door Waregem rijden op weg naar een of andere bestemming van de dag.” (DJW)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier