Krijgt Winkel Koerse een nieuw lokaal?

Het clublokaal De Oude Smisse © ©2018 Jan STRAGIER
Redactie KW

Sinds 2010 heeft het bestuur van de vzw Koninklijke Maatschappij de Paardekoers aan de Steene Molen zijn lokaal in de Oude Smisse aan het rondpunt in de Gullegemsestraat. Maar nu moet men naar een nieuw lokaal op zoek.

“Dit lokaal was vroeger de frituur ‘t Rond Punt. Nog vroeger was dit een café met een feestzaal, op de plaats waar we nu het ‘stoffagekot’ hebben”, aldus voorzitter Krist Vandemoortele.

Winkel Koerse zocht al een tijdje een plaats om zijn materiaal te stapelen. “Vroeger stond dat allemaal in de huizen en garages van de bestuursleden. Dat was echter geen goede oplossing als je weet hoeveel materiaal we in ons bezit hebben.”

In 2010 kwam het pand te koop en dit werd aangekocht door Eric Vandemoortele, ere-voorzitter van Winkel Koerse en vader van de huidige voorzitter. Deze locatie werd, zonder huurgeld, ter beschikking van Winkel Koerse gesteld.

“Veel van onze problemen werden opgelost. De vroegere feestzaal hielden we als opslagplaats voor ons materiaal. We noemden dit het ‘stoffagekot’.”

Zware kosten

“Het café zelf konden we gebruiken als vergaderlokaal, opslagplaats voor dossiers en administratie en daarnaast hielden we iedere vrijdag het café open. De plaats ligt ook heel goed aan de start van Winkel Koerse, een ideale ligging voor inschrijving en uitbetaling. Ook de winnende wijk, die een straatfeest ter waarde van 1.000 euro krijgt aangeboden, kon hier terecht.”

Een vijftal jaar geleden kwam er verandering in deze situatie. Het café werd immers geschonken aan zoon Krist en het ‘stoffagekot’ aan zijn zuster, die het onmiddellijk doorgaf aan haar zoon Dries Withouck. “Nu werd er vastgesteld dat er serieuze kosten zijn aan het cafégedeelte. Het volledig achterste gedeelte, het plat dak, is rot. We hebben met het bestuur samen gezeten en alle opties overwogen.”

Samengevat zouden er dringend voor een 30.000 euro kosten zijn. “Ik kan dit natuurlijk niet doen voor een gebouw dat ik gratis weggeef. Ook het bestuur van Winkel Koerse ziet dat niet zitten.”

Bouwvergunning

Ondertussen werd er een bouwvergunning ingediend om het café en het ‘stoffagekot’ een nieuwe bestemming te geven. Luc Bonte werd gevraagd om als architect een plan te tekenen, met de opdracht te kijken wat er nog mogelijk is. “Puur economisch zouden we kunnen opteren voor een appartementsgebouw, maar dat is voor ons nooit een optie geweest.”

Voor het ‘stoffagekot’, eigendom van Dries, zou er geopteerd kunnen worden voor twee mooie woningen met tuin. “In de ruimte van het café zouden er twee bescheiden huur/koopwoningen kunnen komen. Eventueel zouden we nog een kleine ruimte met beperkt volume kunnen behouden voor café.”

Nieuwe opslagplaats

Dat maakt natuurlijk dat Winkel Koerse waarschijnlijk in de toekomst niet meer over een opslagruimte zal kunnen beschikken. “We zullen zeker wachten tot na de paardenkoers van 2019. Daarna volgen zo vlug mogelijk de werken. Dus moeten we zo snel mogelijk een nieuw lokaal vinden. Ook moeten we dringend op zoek naar een betaalbare opslagplaats, zo dicht mogelijk bij het parcours.”

Het bestuur doet dan ook een oproep naar wie een dergelijke opslagplaats ter beschikking heeft. Indien mogelijk zou men daar misschien nog een klein vergaderzaaltje bij inrichten. (LDE)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier