Kriereroute voor mountainbikers is nieuwe sportieve trekpleister voor Avelgem

Avelgem is sinds kort een mountainbikeroute rijker. Op de foto zien we Stefaan Gheysen (Westtoer), Ann De Bruycker (Sport.Vlaanderen), burgemeester Lut Deseyn, schepen Jules Lampole en voorzitter van peter van de route Gunther Moreau. © XC
Xander Cottens
Xander Cottens Videojournalist

Vrijdag 10 mei werd de 45 kilometer lange Kriereroute geopend door burgemeester Lut Deseyn en afgevaardigden van Westtoer en Sport.Vlaanderen. Het is de allereerste vaste route voor mountainbikers in Avelgem. De route loopt over wegels doorheen de Scheldemeersen en voor bijna de helft over de onverharde wegen van het land van Streuvels.

Door Xander Cottens

Al sinds 2017 staat een eigen mountainbikeroute op de agenda. Nu is het moment eindelijk aangebroken. De Kriereroute is een trip doorheen berg en dal met een gemiddelde moeilijkheidsgraad. Het werd een samenwerking tussen de gemeente Avelgem, de provinciale toeristische dienst Westtoer en Sport.Vlaanderen. Die laatste liet de paaltjes aanmaken en maakte budget vrij. Westtoer liet op zijn beurt de wegwijzers plaatsen op het parcours en stelde een peter aan. Dit moet dus een nieuwe trekpleister voor sporters worden.

Nieuw publiek bereiken

Die samenwerking tussen de verschillende diensten blijkt uniek te zijn voor West-Vlaanderen. “Met veel plezier hebben we vanuit Sport.Vlaanderen dit project gefinancierd. Het mooie is dat Westtoer en de gemeente met ons samenwerken. Dat hebben we in geen enkele andere provincie“, vertelt Ann De Bruycker, provinciaal coördinator van Sport.Vlaanderen. Het hele gebeuren kan ook op de goedkeuring rekenen van de oudste schepen van Sport in Vlaanderen: Jules Lampole (76) van Gemeentebelangen. “Er was hier al lang veel interesse in de Avelgemse fietscultuur. We hebben nu al heel wat fietsroutes, maar nu dus ook één voor mountainbikers. We gaan zo de uitdaging aan om een nieuw publiek te bereiken”, aldus de schepen.

Het verhaal startte zo’n drietal jaar geleden bij Francky Platteau, die al 26 jaar hoofd is van de gemeentelijke sportdienst. Het project zat al een hele tijd in de koelkast omdat er in Avelgem nog niet zo veel mountainbikers waren. Tot plots de Krierecrossers, een club uit Otegem, de ‘Ganzenhofkrieretocht’ organiseerden in Avelgem. Zo leerde Avelgem het mountainbiken kennen. De club klopte bij Francky aan om misschien een vaste route te laten bepijlen. “En nu is het zover. Het geeft natuurlijk veel voldoening, want ik zie dat de mountainbikeclub de Krierecrossers nu al popelt om hem te berijden. Er zijn trouwens al een twintigtal bikers vertrokken nog voor de officiële opening. Die konden niet wachten“, vertelt Francky.

De Krierecrossers zijn peters van de route. Zij zullen als eerste mankementen aan de paaltjes of pijltjes doorgeven voor herstel. De route is goed te doen voor een geoefende mountainbiker. Heb je zelf geen mountainbike, dan kan je hem wel eens proberen met je fiets maar alleen bij droog weer. Goede banden zijn een must. GPS-coördinaten kan je downloaden via www.sport.vlaanderen/mountainbikeroutes. Of je kan voor 3 euro een plannetje kopen bij de sportdienst van Avelgem.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier