Krantenwinkel Nonkel verdwijnt uit het Izegems straatbeeld

Mia Mylle: "We moesten ons meermaals aanpassen, uitbreiden en mee met onze tijd zijn." (foto vadu) © (foto vadu)
Valentijn Dumoulein
Valentijn Dumoulein medewerker KW

De bekende kranten- en speciaalzaak Nonkel op de Korenmarkt is een totale uitverkoop gestart en sluit binnen enkele maanden definitief de deuren. De naam Nonkel is in Izegem en omstreken een begrip.

Wie iets van school- of kantoorbenodigdheden, een krant, wenskaart of op maat gemaakt drukwerk nodig had, kon jarenlang bij drukkerij Nonkel en de bijhorende winkel op de Korenmarkt terecht. De drukkerij werd eind 2016 al door Izyprint overgenomen. De winkel bleef wel nog open, maar daar komt straks een eind aan. “De tijd is rijp om dit belangrijke hoofdstuk af te ronden”, vertelt uitbaatster Mia Mylle, die samen met wijlen haar man Yves Nonkel in 1980 de drukkerij en vijf jaar later de winkel van Yves’ ouders Lucien en Jacqueline overnam. “Gezien opvolging binnen eigen gezin er niet in zit, is na 41 jaar de tijd rijp voor een nieuw hoofdstuk met wat meer tijd voor onszelf en de familie. Daarom willen we de eerstvolgende maanden een totale uitverkoop organiseren.”

Met het stopzetten van de winkel verdwijnt de naam Nonkel na 110 jaar uit het straatbeeld.

“Het begon allemaal meer dan een eeuw geleden met één drukmachine en een zelfontworpen dorure voor het stempelen van inlegzolen voor de Izegemse schoenfabrieken”, blikt Mia terug.

Aanpassen

“Clovis Nonkel leerde de drukkersstiel in Brussel en opende in 1909 een drukkerij op de Korenmarkt. De voorplaats waar de goederen werden binnengebracht werd snel een winkeltje waar rookwaren en dagbladen werden verkocht. Het groeide met de jaren uit tot een speciaalzaak van school- en kantoorbenodigdheden. Later kwamen daar nog geschenken en lederwaren bij.”

Clovis werd opgevolgd door zoon Lucien en zijn vrouw Jacqueline. Oudste zoon Yves en zijn vrouw Mia vormden de derde generatie in Izegem. Jongste zoon Marc nam samen met zijn vrouw de Roeselaarse vestiging over. Die sloot al in 2012 de deuren. Door de uitbreiding van de winkel verhuisde de drukkerij begin jaren 80 voor een paar jaar naar Emelgem, in de voormalige schoenfabriek van Windels in de Peter Benoitstraat. In 1983 kregen de uitbaters de kans om huis nummer 19 aan te kopen en in 1995 volgde het huis met nummer 18 op de hoek, waar vroeger discotheek Bambi gevestigd was.

“We moesten ons meermaals aanpassen, uitbreiden en mee met onze tijd zijn”, vertelt Mia.

“Niettegenstaande de toenemende concurrentie konden we blijven rekenen op onze trouwe klanten, waar we in de loop der jaren een heel fijne band mee opbouwden. Zij gaven ons werkvreugde en we dragen hen tot op vandaag heel hoog in het vaandel. Via deze weg willen we hen dan ook bedanken voor het jarenlange vertrouwen.”

(vadu)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier