Krak van Zedelgem: “Mijn peter Geert zou trots zijn op mij”

Lieke (rechts) met zusje Janne. Ze zamelden 3.750 euro in. © foto BC

Met een overweldigend resultaat – liefst 65,8% van de stemmen – is Lieke Bogaert dé Krak van Zedelgem geworden. De 9-jarige leerlinge van De Fonkel heeft de voorbije maanden een geweldige prestatie neergezet. Ze verkocht buttons om kankeronderzoek te steunen, omdat ze niet wil dat andere kinderen moeten meemaken wat zij zelf heeft meegemaakt. Lieke verloor op Kerstmis van 2017 haar peter Geert aan kanker. “Mijn peter zou trots zijn”, aldus Lieke die liefst 3.750 euro inzamelde.

Wanneer Lieke Bogaert de deur opent, is ze verrast dat ze de Krak van Zedelgem is geworden. “Ik ben heel blij, maar ik had het ook de andere kandidaten gegund”, glimlacht ze.

Eind oktober zette de 9-jarige Aartrijkse een actie op poten naar aanleiding van De Warmste Week. Ze ontwierp en verkocht buttons voor Kom op tegen Kanker, omdat ze niet wil dat andere kinderen en volwassenen moeten meemaken wat zij heeft meegemaakt. “Mijn peter Geert is op Kerstmis 2017 gestorven aan kanker. Met mijn actie kan men misschien eindelijk iets vinden om kanker te stoppen.”

BIO


Privé: Lieke (9) is de dochter van Mike Bogaert en Lien Aelter. Ze heeft nog een jongere zus Janne die in het eerste leerjaar zit. Het gezin woont langs de Noordstraat in Aartrijke.


Loopbaan: Lieke gaat naar basisschool De Fonkel in Aartrijke. Ze zit in het vierde leerjaar in de klas van juffrouw Eline Vandemergel.


Vrije tijd: in haar vrije tijd gaat Lieke graag zwemmen. Nu haar actie voor Kom op tegen Kanker erop zit, zal Lieke terug meer tijd hebben voor hobby’s.

Het plan was om 100 buttons te verkopen, maar Lieke verkocht er uiteindelijk 1.700 (!) aan twee euro per stuk. Samen goed voor 3.400 euro dus. “In de horecazaak De Boot-erham in Zedelgem verkochten ze ook mijn buttons en de uitbaters waren zo lief om ook hun fooien aan mijn actie te geven. Ook Argenta Van Riet, de bank waar ik mijn grote kartonnen cheque haalde, deed nog een extra duit in het zakje. Zo kon ik op 23 december, mijn verjaardag, met een cheque van 3.750 euro naar De Warmste Week in domein Puyenbroeck in Wachtebeke.”

Beste verjaardag ooit

Tot bij presentatrice Eva De Roo op het podium geraakte Lieke niet, maar toch was het haar beste verjaardag ooit. “De planning voor het podium was overvol, maar ik was niet ontgoocheld”, glundert Lieke. “Mijn ouders, zus oma, opa, de juf en haar man Jelle waren mee. We hebben voor het podium gestaan en mama had een blad gemaakt waarop stond ‘Er is er eentje jarig, zing jij een liedje voor mij?‘. Plots begon een KLJ-groep spontaan een verjaardagslied te zingen. Toen heeft Eva De Roo me drie kussen gegeven en een dikke high five!”

Zeer intens

Het was voor Lieke een mooie afsluiter van toch wel twee intensieve maanden. “De laatste dagen waren er wat te veel aan”, geeft papa Mike mee. “Lieke kon niet meer goed slapen, droomde ook steeds meer over haar peter. Ze heeft zich heel hard ingezet en op ons laatste verkoopmoment, tijdens de Kersthappening op school, vloeiden er toch wel wat traantjes toen ze haar vriendinnen zag spelen, terwijl zij buttons aan het verkopen was. We hadden nog 20 buttons over, maar ze mocht ermee stoppen van ons en met haar vriendinnen spelen. Heel toevallig kreeg ik enkele dagen later telefoon van een Zedelgemnaar. Hij had over Liekes actie gelezen en wilde haar steunen. Hij heeft dan de laatste buttons gekocht. Een prachtig gebaar!”

“Drie kussen en een stevige high five van Eva De Roo”


1.700 buttons, waar heb je die allemaal verkocht? “We hebben aan de supermarkten gestaan, op evenementen buttons verkocht en er waren ook winkels en horecazaken die buttons hebben verkocht. Ook vrienden en familie steunden ons. Zo heeft opa Marc heel hard zijn best gedaan. Peter Geert werkte vroeger bij de gemeente en ook op evenementen van de gemeente, zoals het seniorenfeest, mochten we buttons verkopen.”

Waren alle reacties positief? “De eerste keer dat we aan een supermarkt stonden, hadden we een nare ervaring. Een persoon reageerde nors en zei dat hij zelf een wandelend goed doel was. Maar het is bij die enige negatieve ervaring gebleven. Alle andere mensen waren enthousiast en veel mensen hebben ook hun verhaal aan ons verteld. We hebben veel warme momenten meegemaakt.”

Wat was je persoonlijke hoogtepunt van de actie? “Toch wel mijn verjaardag in Wachtebeke. Ik zal die ervaring nooit vergeten. Ik was echt superblij dat mijn juffrouw mee was. Dat was echt een heel grote verrassing. Dat en natuurlijk die drie kussen en de stevige high five van Eva De Roo!”