Krak van Wingene: “Ik heb graag iets om mijn schouders onder te zetten”

Danny Steenhuyse poseert aan het speelplein op de Hille. © Nele
Redactie KW

Bakker Danny Steenhuyse is een bekend persoon in zijn gemeente alsook bij de Hillefisters. Hij staat aan het roer van de organisatie en is al een hele tijd voorzitter. Zijn passie is het organiseren van de zomerfeesten op de Hille. Daarnaast is hij bestuurslid bij Pigs On The Moon. Samen met nog drie vrienden helpt hij mee rockoptredens op het getouw te zetten.

Bakker Danny is beroepshalve dagelijks druk in de weer en geniet met volle teugen van zijn rijkgevuld leven. Naast het brood bakken en taart versieren is hij actief binnen de Hillefisters en Pigs On The Moon. Vol levenslust stelt hij zich graag ten dienste van deze twee organisaties.

“Het is nu al 30 jaar geleden dat ik de Hillefisters hielp oprichten”, vertelt Danny. “Ieder jaar verzorgen de Hillefisters het kermisweekend in het derde weekend van juni. De Hille is eerder een klein dorpje, iedereen kent er iedereen. Ik heb er mijn eigen bakkerij en indertijd vond ik het zinvol om wat meer leven in de brouwerij te brengen.”

Vaste waarde

“Ik kom graag onder de mensen. Ik heb weinig tijd om echt te feesten, maar de Hillefeesten laat ik niet zomaar voorbijgaan. Samen met een sterk team maken we er telkens iets moois van. De beginjaren waren volgens mij de echte succesjaren. Het benjispringen vanop een hoogte van 60 en zelfs 100 meter was toen een schot in de roos. Al vlug werd ik voorzitter. In die periode was ik ook bestuurslid van de wielertoeristen de Vienneboys en speelde ik toneel bij de groep Plezant Kliekske. Het was plezant maar iets van het goede te veel. Ik laste een stop in bij de Hillefisters en gaf mijn voorzitterschap door.”

Men verklaarde mij zot, maar die zot bereikte wel iets moois

“Na een periode van vier jaar werd ik door omstandigheden opnieuw voorzitter en de daaropvolgende jaren zette ik de Hillekermis weer op de rails. De kermis bloeide open met optredens, verschillende zomerse activiteiten, lekker eten en sinds vorig jaar Hillrock. De feesten op de Hille zijn intussen een vaste waarde.”

Danny is wat organiseren betreft zeker niet aan zijn proefstuk toe. Hij is een echte muziekliefhebber en woont regelmatig concerten bij. Samen met nog drie vrienden richtte hij Pigs On The Moon op. “Het doel is om regelmatig een concert te organiseren van kwalitatieve rockmuziek. We kiezen de betere muziek met groepen van binnen- en buitenland.”

Niet stilzitten

“In 2015 kon Hillekermis niet plaatsvinden door de werken op en rond het dorpsplein. Toen ontstond het idee om iets anders te organiseren. Men verklaarde mij zot, maar die zot bereikte wel iets moois. Het eerste optreden bracht 900 bezoekers naar de Tieltse Europahal. Bij de tweede editie waren er 800 aanwezigen. Alvast niet slecht en vooral een motivatie om door te gaan.”

“Velen vragen mij hoe ik dit allemaal klaarspeel. Ik kan mij niet in de zetel nestelen en aan het tv-scherm gekluisterd zijn. Stilzitten is niks voor mij. Ik heb graag iets om mijn schouders onder te zetten. Wat ik graag doet, doe ik met overgave. Het bakkersleven is mij op het lijf geschreven. Ik geniet en leef op een bijzondere, kleurrijke manier.”

Hoe reageerde je toen je hoorde dat jij de Krak was?

“Ik was al heel tevreden dat ik genomineerd werd. Ik maakte niet zoveel reclame om stemmen te ronselen. Een beetje in mijn vriendenkring en in de bakkerij. Ik hoopte wel stilletjes op de titel. Het geeft mij enorm veel voldoening voor mijn jarenlange inzet.”

Wat is tot nu toe de mooiste belevenis binnen de Hillefisters?

“Ik beleefde al tal van mooie momenten, maar eentje om te koesteren is het jaar dat wij de trofee van het Beste Evenement van de Benelux mochten ontvangen. Dat kregen we door het benjispringen. De heropening van de vernieuwde Hille tijdens de feesten met Dinner in the Sky was ook onvergetelijk.”

Hoe ervaar jij het leven en werken op de Hille?

“Ik ben trots om op de Hille te wonen, maar het echte dorpsgevoel ontbreekt soms wat. De Hille wordt doorkruist door twee drukke hoofdwegen en dat verkeer zorgt af en toe voor overlast. De drukte neemt het gezellige dorpsgevoel weg. Een groot pluspunt is de vernieuwde dorpskern met het nodige groen. Ik mis ook een goed stamcafé in het dorp. Een volkscafé is toch een plaats waar mensen met elkaar praten en plezier maken.”

BIO

Privé

Danny Steenhuyse (57) is getrouwd met Myrian Vlaminck. Ze hebben twee kinderen, Evelien en Dries, die al het huis uit zijn. Danny is trotse opa van kleindochtertje Marie-Julie (3). In juli wordt het tweede kleinkindje verwacht.

Loopbaan

Danny volgde les aan Ter Groene Poorte in Brugge, waar hij als warme bakker afstudeerde. Al 37 jaar runt hij samen met zijn vrouw Bakkerij Danny op de Hille.

Vrije tijd

Danny is actief bij de Hillefisters en Pigs On The Moon. Hij houdt van muziek beluisteren en concerten bijwonen. Hij gaat graag op reis naar Ierland om te wandelen.

(Nele Sabbe)