Krak van Staden: “Geloofde als enige in succes Zombietrail”

Wouter weet zich gesteund door echtgenote Eva Bouckaert en de kinderen Kobe, Merel en Daan. (foto JCR) © (foto JCR)
Redactie KW

Wouter Van Vooren tovert Staden sinds twee jaar op de laatste zaterdag voor Allerheiligen om in een griezeldorp. Dan organiseert hij samen met ruim 200 medewerkers de ‘Zombietrail’, een loop- en wandelevent waarbij de deelnemers diverse zombiezones, elk in een ander Halloweenthema, dienen te doorkruisen. De opbrengst wordt over een aantal goede doelen verdeeld. Wouter is ook algemeen coördinator van Camping Eugène, een eindeschooljaarevenement voor alle Groot-Stadense scholen.

“De Zombietrail is ontstaan uit de Werkgroep AtletiekFun”, vertelt Wouter. “Met die werkgroep organiseerden we in 2013 een totaalevenement voor mensen met een beperking. We hielden aan die organisatie 3.000 euro over en waren van plan om dat geld weg te schenken aan een goed doel. Samen met Hilde Borra, een ander lid van de werkgroep, was ik evenwel van mening dat we het geld niet zomaar mochten weggeven. We raakten er jaren niet uit wat we precies zouden organiseren, tot Pieter Bouckaert met een schitterend voorstel kwam. Tijdens een reis in Frankrijk in de Halloweenperiode had hij een zombierun gezien. Daarbij dienden de lopers rondjes te lopen tussen zombies die hen een lint moesten proberen te ontfutselen. De basis voor onze Zombietrail was er meteen. Pieter Bouckaert is heel creatief en heeft schitterende ideeën, maar hij heeft echter iemand nodig om die ideeën uit te werken. Eigenlijk is Pieter het brein achter de Zombietrail.”

Verenigingen

Ook voor Camping Eugène sloegen Wouter en Pieter de handen in elkaar. “Zowel Pieter als ik hadden een kampeeravond in gedachten als afsluiter van het schooljaar”, weet Wouter. “Pieter kreeg toen het idee om de ouderraden van alle Groot-Stadense scholen bij de organisatie te betrekken.” De eerste Camping Eugène bleek meteen een voltreffer. Dat geldt ook voor de Zombietrail. “Eigenlijk geloofde ik als enige in het succes van de Zombietrail”, vertelt Wouter. “Ik was er zeker van dat we de kaap van 1.000 deelnemers zouden bereiken. De rest geloofde niet dat we zo veel deelnemers zouden lokken.” Het werden er uiteindelijk 1.324. De tweede editie lokte 1.929 deelnemers.

“Groeien kan de Zombietrail niet meer”, beseft Wouter. “We mogen maximum 2.000 mensen ontvangen in de sporthal en gemeenschapscentrum Het SWOK. We hebben al aan een tent gedacht, maar dan moet je ook meteen zorgen voor een vloer, water, elektriciteit en verwarming.” Aan de Zombietrail werken een pak Stadense verenigingen mee. “Daardoor werken mensen samen die dat anders niet zouden doen”, stelt Wouter. “Zo verzorgden onze twee lokale toneelverenigingen Kunst en Broedermin en ‘t Stoans Stiksje samen een Zombiezone.”

De opbrengst van de trail gaat steevast naar een aantal goede doelen. “Die zijn meestal heel dankbaar voor elke cent die ze ontvangen. We verliezen ook het sociale aspect niet uit het oog. Zo staat het parcours open voor mensen met een beperking en kunnen minderbedeelden deelnemen aan een gunsttarief”, besluit Wouter.

Had je de Kraknominatie zien aankomen?

“Eigenlijk wel. Pieter Bouckaert had voorspeld dat ik genomineerd zou worden. Hij was vorig jaar kandidaat-Krak en werd daarvoor ook al eens genomineerd. Pieter stelde toen dat ik het jaar nadien wel aan de beurt zou komen.”

Wat is het leukste aan de Zombietrail?

“Dat verenigingen over de grenzen heen samenwerken. Dat geldt trouwens ook voor Camping Eugène. Ik ben afkomstig uit Meulebeke en vond dat elke vereniging, ondanks het feit dat er veel te doen is in de gemeente, op zijn eigen eiland bleef. In Meulebeke was dat niet het geval. Dat verenigingen en deelgemeenten samenwerken is het leuke aan zowel de Zombietrail als aan Camping Eugène.”

Heb je nieuwe plannen in het vooruitzicht?

“Zeker, maar dan zal ik wat moeten minderen in andere zaken. Bij de Zombietrail gaan we reorganiseren zodat ik een aantal zaken kan doorgeven. De tweede editie van Camping Eugène zouden we graag laten plaatsvinden aan de Keuneleute in Westrozebeke. De derde Zombietrail vindt op 26 oktober plaats.”

BIO

Privé

Wouter (39) is gehuwd met Eva Bouckaert (40). Ze hebben drie kinderen: Kobe (10), Merel (8) en Daan (2).

Loopbaan

Wouter is industrieel ingenieur. Hij was een jaar leraar elektriciteit in het Izegemse VTI. Daarna was hij negen jaar programmeur en elektricien bij Salomez Systems in Westrozebeke. Nadien werkte Wouter zes jaar als werfcoördinator en preventieadviseur bij SKT in Ieper. Momenteel is hij preventieadviseur en milieucoördinator in opleiding bij Alkern Vor in Beitem.

Vrije tijd

Wandelen bij de Warden Oom Stappers in Hooglede.