Kortrijkzanen brouwen eigen bier op basis van water uit de Leie

Filip Wallays, Geert Toye en Carl Kins bij de voorstelling van O' De Lys. © EDB
Redactie KW

Dinsdag stelden de Kortrijkse bierproeversvereniging H.O.P., brouwerij Toye uit Marke en aardappelverwerkend bedrijf Agristo uit Harelbeke het Leiebier O’ De Lys voor in het Kortrijkse stadhuis.

Het idee voor een biertje met Leiewater kwam van Carl Kins van H.O.P. (Heerlijk Objectief Proeven). “Ik speelde al met dit idee met de Verleieding en met de verlaging van de Leieboorden”, stelt Carl. Het werd een hoppig maar toegankelijk saison biertje met een alcoholpercentage van 5,5 procent. “Het bier is goudblond, want ook de Leie wordt de Gouden Rivier genoemd”, klinkt het.

Er werd voor de naam O’ De Lys gekozen. “De naam ‘Lys’ is het Frans voor Leie, maar een délice is ook iets wat heel lekker is. Daarnaast kan je de letters O en De tegen elkaar plaatsen en wordt het een ode aan de Leie”, aldus Carl nog.

Leiewater zuiveren

Het Leiewater moet natuurlijk ook gezuiverd worden. Hiervoor werd een partner gevonden bij Agristo uit Harelbeke. “In onze nieuwe vestiging in Wielsbeke, hebben we samen met de Watergroep een project rond duurzaam watergebruik”, luidt het bij ceo Filip Wallays van Agristo. “De Watergroep waardeert er Leiewater tot drinkwaterkwaliteit.” Agristo ondersteunt het initiatief van H.O.P. met het aanleveren van gezuiverd Leiewater voor O’ De Lys.

Geert Toye van de Markse brouwerij Toye – gekend van het Goedendagbier – brouwt het biertje. Momenteel zijn er 15 hectoliter gebrouwen en wordt verdeeld op vaten en enkele flesjes. Na een commerciële uitwerking zoals het zoeken naar een passend glas, is het bier in het begin van 2019 voor het grotere publiek beschikbaar. (EDB)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier