Kortrijkse onderneemster dineert op het Koninklijk Paleis: “Een enorm hart onder de riem”

Eefje Cottenier van De Stuyverij: "Ik was toch een beetje nerveus" © Frank Toussaint
Peter Van Herzeele
Peter Van Herzeele Medewerker KW

Sociale onderneemster Eefje Cottenier van De Stuyverij mocht met 24 andere ondernemers, dineren met de koning en koningin op het Koninklijk Paleis van Laken. “Ik ben een schitterende ervaring rijker”, glimlacht ze.

Eefje Cottenier is de oprichtster en bezielster van vzw De Stuyverij in Kortrijk, een experimenteerlab dat mensen en projecten laat groeien met een unieke methodiek van co-creatie.

“Het was een bijzondere ervaring. Het kasteel in Laken is indrukwekkend om binnen te rijden en daarna binnen te wandelen. Toen de aanwezige politiebewaking mij salueerde, voelde ik me werkelijk speciaal”, opent Eefje. “Ik geef toe dat ik wel wat gespannen was: wat trek je aan? Hoe spreek je de majesteiten aan? Uiteindelijk had de protocolmeester(es) alles onder controle en kregen we een duidelijke uitleg over hoe de avond zou verlopen.”

Aangedaan

Eefje en haar collega’s werden begroet met een aperitief in de receptiezaal. “Daarna mochten we in een prachtige pastelkleurige zaal dineren. Ik had het geluk de Koningin aan mijn tafel te hebben. Ook de andere tafelgenoten waren minstens zo boeiend. Het koningspaar was enorm onder de indruk van de verhalen van de aanwezige sociale ondernemers. Opmerkelijk hoe veel mensen vanuit hun eigen behoeftes en ervaringen vertrekken om toch ergens een verschil te maken.”

“Dit soort momenten laten je voelen dat je verder moet doen” – Eefje Cottenier

“Neem nu The big C, Coffee for Cancer: een heel jonge dame die na haar eigen ervaring met de ziekte, een koffiehuis als ontmoetingsplaats inrichtte. Dit om mensen te verbinden en uit hun isolement te halen. Ik vond het wel mooi dat de koning en koningin verder willen gaan dan oppervlakkige contacten en écht in dialoog mensen willen leren kennen”, vertelt Eefje.

“We gaan al te veel uit van veronderstellingen over het koningspaar. Het moet echt geen makkelijk leven zijn, de drukke programma’s en vele reizen. Ze kwamen net uit India. Nog met een jetlag in het lijf al met een 25-tal sociale ondernemers aan tafel. Dit deed niet af aan de koningin haar integriteit, oprechte aandacht en appreciatie. Ze moedigde ons aan met woorden als: ‘Wat jij doet, dat is de toekomst. Jullie zijn heel erg moedig, zo een sterke verhalen’. Je kon zien dat ze werkelijk aangedaan was.”

Pioniersrol

Volgens koningin Mathilde zijn de Belgen nogal bescheiden. “Blijkbaar is er in België een pak meer maatschappelijk engagement dan elders, en toch pakken we er niet genoeg mee uit”, vertelde de koningin ons. “Ze liet me weten dat geestelijke gezondheid een belangrijke zorg is voor haar. Ze begreep ook goed dat wij met de Stuyverij sociale weefsels herstellen of nieuwe weefsels opbouwen aan de hand van onze broedplekken. De zoektocht naar meer zingeving en balans is volgens koningin Mathilde een goede zaak voor de samenleving.”

“Koning Filip beaamde aan Sihame el Kaouakibi – een Belgische jongerenactiviste van Marokkaanse origine en oprichtster en directeur van het stadsproject Let’s go Urban – dat de jeugd en hun tewerkstelling voor hem een belangrijk onderwerp is. Voor mij was het een hele eer om deel uit te maken van de pioniers in België die ondernemen om een werkelijk verschil te maken.”

Wat dit allemaal voor Eefje betekende? “Een groot hart onder de riem, een duwtje in de rug en vooral ook inspirerende ontmoetingen met andere sociale ondernemers. Dit alles niet zomaar ergens op een receptie, maar aan tafel in het kasteel van Laken, samen met vorstelijk gezelschap en heerlijk eten. Een avondje verwennerij. Pionieren is niet altijd makkelijk. Een nieuwe vorm van economie op de kaart zetten vergt heel veel doorzettingsvermogen. Dit soort momenten laten je voelen dat je verder moet gaan, dat dit avondje dubbel en dik is verdiend.”

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier