Kortrijkse naaiclub De Dubbele Knoop, jouw redder in nood

"De bedoeling is dat iedereen die met een naaiwerk vast zit, langs kan komen", verduidelijkt Sandrine Pattyn. © foto AN
Annelies Nollet
Annelies Nollet medewerker KW Kortrijk-Menen

Naaien is al een tijd terug in, ook bij jonge mensen. Sandrine Pattyn uit Wevelgem en Francine De Gendt uit Kortrijk spelen daar handig op in. Maandag 21 januari houden ze de eerste bijeenkomst van hun naaiclub De Dubbele Knoop.

Sandrine en Francine leerden elkaar kennen via een Facebookgroep voor mensen met interesse in naaien. “We merkten dat daar heel veel praktische vragen gesteld werden”, vertelt Sandrine. “En omdat iets voortonen nu eenmaal gemakkelijker is dan het proberen uit te leggen in een Facebookbericht, hebben we besloten om een naaiclub op te richten. In de zomer nodig ik al eens vriendinnen uit om aan mijn tuintafel gezellig kletsend iets te maken. Maar om dat in de winter binnen te moeten doen zag ik niet zitten. Daarom zijn we op zoek gegaan naar een andere locatie.”

Die vonden de dames in de serres De Dubbele Haagjes. “De bedoeling is dat iedereen die ergens mee vast zit langs kan komen”, verduidelijkt Sandrine. “Je hoeft niet per se veel ervaring te hebben, maar je eigen machine meebrengen en weten hoe die werkt is wel een must. Het is sowieso altijd beter om te oefenen met je eigen machine, want ze zijn toch allemaal een beetje anders.”

Welk stuk je meebrengt doet er niet toe. “De bedoeling is dat iedereen elkaar helpt en dat we kennis kunnen uitwisselen. We werken bewust niet met een leraar die zegt aan de rest van de groep wat ze moeten doen. Dat is meer het systeem van een workshop. Die zijn vaak erg duur en bovendien kan je dan niet maken wat je echt wil of nodig hebt.”

Trucjes

Sandrine is in elk geval de geknipte vrouw voor de job. Ze ademt mode, en dan vooral naaien. Dankzij haar onthaalmoeder zat ze al op haar negende voor het eerst achter een naaimachine. Uiteindelijk behaalde ze een regentaat mode en geeft ze nu al 15 jaar praktijknaailes in het GO! atheneum in Avelgem. Ook thuis laat de microbe haar niet los. Ze heeft een eigen naaiatelier waar ze vooral dingen voor zichzelf en voor vrienden of familie maakt.

“Ik ben niet van plan om de lerares uit te hangen, maar ik ben het natuurlijk wel gewoon om te helpen meedenken. Natuurlijk ken ik wel een paar trucjes die ik met alle plezier deel met anderen. Ik ben trouwens niet iemand die braaf de patronen volgt”, lacht Sandrine. “Ik zoek oplossingen die passen bij de manier van werken van de persoon in kwestie.”

Zomervakantie

Zij en Francine hopen op een vijftal aanwezigen tijdens hun eerste bijeenkomst. Het maximum staat op tien want meer kan het zaaltje niet aan. Wie interesse heeft kan zich maandag 21 januari om 19 uur gewoon melden aan de serres De Dubbele Haagjes in de Sint Denijsestraat 156 in Kortrijk. Deelnemen kost 5 euro, inclusief een warm drankje. Vooraf inschrijven is niet nodig.

“We hebben het zaaltje tot de zomervakantie geboekt”, vertelt Sandrine nog. “Voor wie twijfelt: domme vragen bestaan niet, dus kom gerust langs.”

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier