Kortrijkse meerderheid in het gedrang na discussie over nieuwe moskee

De site-Bio-Planet, waar de moskee komt. © TVK
Axel Vandenheede

Op de gemeenteraad in Kortrijk ging het maandag onder meer over de moskee. Tijdens een felle discussie stapte raadslid Maarten Seynaeve op.

Aanleiding was een vraag van Groen. “Zaterdag was er een betoging tegen de nieuwe moskee die in de Brugsesteenweg komt. Maar wij zijn voor. We willen weten of elke partij achter onze verklaring staat”, stelde David Wemel. “Zo is het belangrijk dat de moslimgemeenschap een kwalitatieve en veilige accommodatie krijgt, dat de moskee samen met ons streeft naar een snelle erkenning en dat er transparantie is.”

Eerlijke politiek

CD&V ging akkoord, onafhankelijk raadslid Steve Vanneste, die intussen bij Vlaams Belang is aangesloten, was tegen. Burgemeester Vincent Van Quickenborne (Open VLD) stelde dat hij zich zou onthouden omdat er te veel onduidelijkheden waren. “Maar we staan als stadsbestuur achter de verhuizing van de moskee. En we streven ernaar dat de vereniging een erkenning binnenrijft. Maar die erkenning koppelen aan een bouwvergunning, kan wettelijk niet.” SP.A en N-VA onderschreven via hun fractieleiders Marc Lemaitre en Liesbet Maddens deze mening.

Maarten Seynaeve.
Maarten Seynaeve.© JVGK

Maarten Seynaeve, onafhankelijk raadslid maar sinds enkele jaren lid van N-VA, was het daarmee niet eens. “Ik ben altijd voor eerlijke politiek geweest”, stelde hij boos. “Ik ga hier dus geen ‘toten trekken’. Het standpunt van N-VA is duidelijk: zonder die erkenning geen moskee. Ik snap niet dat niemand van onze partij dit hier durft te zeggen.”

“Op een vergadering is iedereen voor het principe ‘geen erkenning, geen moskee’. In de gemeenteraad luidt het plots anders” – Maarten Seynaeve

Daarop verliet het raadslid de zaal. “We hadden recent nog een vergadering met N-VA, 20 personen waren aanwezig”, vervolgde Maarten Seynaeve buiten de raadzaal. “Iedereen was het erover eens dat de moskee een erkenning moest krijgen. Nu hoor ik plots dat die erkenning geen voorwaarde meer is. Ja, ik ben boos. Op de volgende N-VA-vergadering zal hierover nog een hartig woordje worden gesproken.”

“Erkenning als eerste stap”

Axel Ronse, Vlaams Parlementslid en lijsttrekker van N-VA Kortrijk, stelt dat het bestuur een erkenning van de moskee noodzakelijk vindt. “Dat houdt in dat er complete transparantie is naar de Kortrijkzanen over de werking en financiering van de moskee. We beseffen dat dit juridisch gezien niet kan worden meegenomen in de beoordeling van een bouwaanvraag. Laat staan dat dit kan worden afgedwongen.”

“Toch vinden we dit politiek gezien een zeer belangrijk signaal. Minister Homans hervormt op dit moment de procedure voor erkenningen. We hebben steeds gevraagd aan de gemeenschap om de erkenning als eerste stap aan te vragen in het proces. We vinden trouwens dat de wet dat zo zou moeten voorzien.”

Voet bij stuk?

Tijdens een gemeenteraad vorig jaar stelde schepen van Kerkfabrieken Kelly Detavernier (N-VA) ook al dat voor haar een erkenning nodig was. Hoe dan ook is het nu afwachten of Maarten Seynaeve, en met hem Isa Verschaete die ook Vlaams Belang verliet en intussen N-VA-lid is, voet bij stuk zal houden. Zij zorgen ervoor dat Open VLD, SP.A en N-VA een nipte meerderheid hebben in de gemeenteraad: 22 zetels tegenover 19 zetels… Als zij zich bij de oppositie aansluiten, heeft de stadscoalitie een probleem.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier