Kortrijkse G-zwemclub wil meer trainingsuren

Boas Kortrijk traint elke dinsdagavond in het Magdalenabad. © JVGK
Redactie KW

Boas is een zwemclub voor mensen met een beperking. De vzw heeft zes afdelingen, waaronder een in Kortrijk. De leden duiken regelmatig in competitieverband het water in. “We dromen ervan om hier een internationale wedstrijd te organiseren”, aldus coördinator Marieke Verraes.

De Kortrijkse afdeling van Boas heeft het Magdalenabad als thuisbasis, maar onlangs trokken de leden massaal naar het Mimosabad voor een nationale wedstrijd. “Dit jaar was het aan Kortrijk om te organiseren”, aldus Marieke Verraes, de sportcoördinator van Boas. “Met 91 deelnemers van 12 verschillende clubs in België, zijn we meer dan tevreden. Er deden zelfs meer zwemmers mee dan we vooraf dachten, zodat we een uurtje langer bezig zijn geweest.” De gezwommen tijden telden mee als kwalificatietijden voor het Belgisch kampioenschap (op 13 mei in Sint-Niklaas, red.)en het wereldkampioenschap.

van de Sfeer proeven

Elke zwemmer is actief in een bepaalde klasse. De parameters zijn geslacht, leeftijd en fysieke of mentale beperking. Vooraf wordt bepaald in welke zogenaamde S-klasse elke zwemmer meedoet. Het interessante is dat je zo kan bekijken hoe alle atleten presteren”, aldus Marieke

Bij Boas deden zowel meer ervaren zwemmers als een aantal nieuwelingen mee. Marieke: “Enkele leden van Boas namen voor het eerst deel aan een wedstrijd en voor hen was dat wel iets speciaals. Voor hen was het zaak om eens van competitie te proeven, eens de sfeer op te snuiven. De ervaren zwemmers probeerden hun beste tijden te verbeteren. Elk lid kan meedoen aan wedstrijden, op voorwaarde dat ze een volledige lengte kunnen zwemmen. Ze moeten tijdens hun eigen race ook hun plan kunnen trekken. Behalve de mensen die bijvoorbeeld een prothese hebben: dan mag een begeleider wel helpen om die uit te doen.”

Op volle toeren

Boas bestaat intussen 14 jaar en heeft zes afdelingen: Kortrijk, Roeselare, Wingene, Gent, Meise en Neder-over-Heembeek. Kortrijk telt 22 zwemmers. “De werking draait op volle toeren”, aldus nog Marieke, een Kortrijkse die intussen wel in de provincie Brabant woont. “De zwemmers trainen elke dinsdag van 17.30 uur tot 18.30 uur in het Magdalenabad. Eigenlijk zouden we graag meer trainingsuren krijgen. Bij een zwemclub houdt een trainer zich bezig met een tiental zwemmers, bij ons is er veel meer begeleiding nodig. Een trainer maximaal drie zwemmers begeleiden. Daar zouden we graag wat meer speling krijgen.” (AXV)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier