Kortrijkse erestadssecretaris Jozef Vermander (95) overleden

© HOL
Redactie KW

In het wzc Sint-Carolus in Kortrijk, waar hij sinds zes jaar verbleef, is erestadssecretaris Jozef Vermander op 4 juli overleden. Hij is 95 geworden.

04/02/1923 – 04/07/2018

Jozef Vermander was geboortig van Hooglede. Hij behaalde het diploma van doctor in de rechten aan de KU Leuven en kon in 1948 aan de slag bij de stad Kortrijk op de dienst Wederopbouw. Twee jaar later werd hij kabinetssecretaris van minister Dequae. Nadien werd hij in Kortrijk stadsontvanger en van 1979 tot aan zijn pensioen in 1986 werd hij stadssecretaris . Hij werd toen opgevolgd door Eric Soete.

Hij was een groot muziekliefhebber, net als zijn vader Adelson Vermander die in Hooglede hoofdonderwijzer was maar ook bekendheid verwierf als muziekleraar en pionier die muziekgeschiedenis introduceerde in de conservatoria. Jozef Vermander gaf voordrachten over muziek en speelde zelf orgel. Geregeld was hij vervangend organist in de Sint-Pius X-kerk. Hij hield zowel van klassieke muziek als Gregoriaans en operette. Bij het Kortrijks Lyrisch Toneel is hij bestuurslid geweest. Hij hield ook van reizen en heeft samen met zijn echtgenote zowat de hele wereld gezien. Verder kon hij genieten van een lekkere maaltijd en een goed glas wijn.

Hij trouwde in 1949 in Sint-Michiels-Brugge met Louisa D’Hoore, die als lerares Nederlands les gegeven heeft in Mons. Ze woonden eerst een tijdje in Bissegem en vestigden zich toen in de Edgar Tinellaan in Kortrijk. Mevrouw Vermander is in 2002 overleden. Ze kregen drie zonen, van wie de oudste, Geert, in november vorig jaar op 67-jarige leeftijd overleden is. Marc woont in Deinze en Luc in Kortrijk.

De afscheidsviering vindt plaats op dinsdag 10 juli om 11 uur in de Gravenkapel in de Onze-Lieve-Vrouwekerk in Kortrijk.

(NOM-foto HOL)