Kortrijkse christenen te gast bij moslims voor 'iftarmaaltijd'

10/06/18 om 17:34 - Bijgewerkt om 17:32

Voor de moslims loopt op 14 juni de vastenmaand of ramadan op zijn einde. Een maand lang zullen zij dan van zonsopgang tot zonsondergang niets gegeten of gedronken hebben. Voor christenen zowel als voor andere gelovigen of niet-gelovigen is dit nog altijd moeilijk te vatten. Om daar meer inzicht in te krijgen, nodigde de Kortrijkse moslimgemeenschap, samen met het dekenaat Kortrijk, geïnteresseerde christenen uit om bij een moslimgezin een iftarmaaltijd te gebruiken. Een primeur. Iftar is de maaltijd die moslims na zonsondergang gebruiken.

Wat misschien weinigen weten, is dat de moslims hun eerste moskee in Kortrijk te danken hebben aan de katholieken. In de jaren zeventig was er al een werkgroep die zich de problemen van de eerste gastarbeiders ter harte nam. Men hielp hen onder andere zoeken naar behoorlijke huisvesting of werk. Dit leidde tot de vzw 'Opbouwwerk voor Migranten Kortrijk', onder impuls van wijlen deken Jozef Verheecke, wijlen pastoor Jozef Decoene van de Sint-Elooisparochie en toenmalig schepen Omer Soubry uit Heule, die tot vandaag contacten onderhoudt met de moslimgemeenschap. Zij zorgden voor een woning in de Konventstraat die in februari 1980 als gebedslokaal geopend werd. Er waren toen een 500-tal moslims in de regio, intussen...

Verder lezen?

Lees elke maand gratis 4 artikelen

Ik registreer mij Ik ben al geregistreerd
of

KW-abonnees hebben onbeperkt toegang tot alle artikelen van KW

Ik neem een abonnement Ik ben al abonnee

Nieuwsbrief

Ontvang dagelijks twee updates in uw mailbox met het belangrijkste nieuws uit West-Vlaanderen, aangeboden door de redactie van KW!