Kortrijks stadsbestuur maakt bijna 1,5 miljoen vrij voor centrum Aalbeke

Het typische zicht op Aalbekeplaats met de witte huisjes naast het ontmoetingscentrum. © EDB
Redactie KW

Enkele tientallen Aalbekenaren kwamen woensdag naar de Sint-Corneliuskerk om te luisteren wat de plannen zijn met de kerk en het oc. Dieter Delbare van Architectencollectief Urbain uit Gent kwam op vraag van het Kortrijkse stadsbestuur de voorontwerpen toelichten.

De bedoeling is om het ontmoetingscentrum te renoveren en tussen de witte huisjes en het huidige foyer van het oc een repetitieruimte te voorzien voor de harmonie. Die laatste is nu in ‘t Skut gehuisvest. ‘t Skut, het oud gemeentehuis en de huidige bibliotheek zouden verlaten worden.

In de Sint-Corneliuskerk willen de architecten inzetten op de verankering van de katholieke gemeenschap in het koor van de kerk. Er worden nog 80 zitplaatsen voorzien. Het andere gedeelte van de kerk zou gebruikt worden door het conservatorium en de bibliotheek. Men voorziet ook een polyvalente ruimte die ook voor concerten kan gebruikt worden. Het orgel blijven, en daar zou het conservatorium eventueel lessen in het orgel bespelen kunnen houden. Ook in de torenruimte kan er een leslokaaljte komen.

Veel betrokkenen

Schepen Wout Maddens gaf aan dat er momenteel al 1.450.000 euro voorzien wordt voor de werken aan ontmoetingscentrum en de Sint-Corneliuskerk.

Nu de plannen voorgesteld werden, kunnen nog verschillende insteken komen. De architect vraagt om dit aan de leden van de stuurgroep door te geven. De stuurgroep bestaat naast de mensen van het architectencollectief nog uit projectleider Bert Sabbe van stad Kortrijk, diakens Kris Claeys en Curd Fieux, gebiedswerkers Tim Hauttekeete en Trui Dejonghe, Hilde Verschaeve voor de oc’s, Filip Santy en Ulrike De Wispelaere voor het beheerscomité van het oc en Frans Destoop en Jean-Luc Vermeulen voor Arko. Tegen september wordt het project verfijnd en worden kostenramingen en een timing opgemaakt.

Geen grote begrafenissen meer

Heel veel reacties vanuit het publiek waren er niet. Vragen kwamen vooral over de timing voor verenigingen, maar daar kon nog geen antwoord op worden gegeven. Ook de volgorde hoe er gewerkt zal worden, weet men nog niet. Vanuit verenigingen kwamen voorstellen om eerst aan de kerk en de huisjes te werken, om het verenigingsleven in het oc nog verder te laten plaatsvinden.

Enkele tientallen Aalbekenaren kwam geïnteresseerd luisteren naar de uiteenzetting. Veel vragen of reacties waren er niet.
Enkele tientallen Aalbekenaren kwam geïnteresseerd luisteren naar de uiteenzetting. Veel vragen of reacties waren er niet.© EDB

Een vertegenwoordiger van de vereniging van kunstenaars is tevreden dat ze een groter lokaal krijgen, maar maakte zich zorgen omwille van de hoogte van het lokaal en omdat het lokaal enkel via trappen te bereiken zou zijn. “Wie met keramiek werkt, heeft soms grote gewichten te verplaatsen, en als er daarmee veel trappen moeten gedaan worden, zal dit niet lukken.” Dan was er ook nog de vraag of er geen problemen zouden zijn met erfgoed voor de huisjes. De architect heeft bij problemen met erfgoed al verschillende scenario’s. Schepen Wout Maddens stelde de mensen gerust dat de beslissing in Kortrijk zal worden genomen.

Er heerste echter wel wat ongerustheid voor begrafenissen, als er nog slechts 80 zitplaatsen in de kerk overblijven. “Enkel begrafenissen in intimiteit zullen nog kunnen en anders zal er binnen de parochiegemeenschap moeten gekeken worden. Je kan het niet zien als een verlies, maar het is een positief verhaal dat de katholieke gemeenschap kan verankerd blijven”, klonk het beslist.

(Els Deleu)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier