Kortrijk vestigt aandacht op preventief onderzoek naar baarmoederhalskanker

© Getty Images/iStockphoto
Redactie KW

Zes op de tien Kortrijkse vrouwen tussen 25 en 65 jaar laat zich al preventief onderzoeken op baarmoederhalskanker. Mooie cijfers, zo oordeelt de stad, maar het kan nog beter. Daarom nodigt het stadsbestuur alle vrouwen uit de doelgroep uit zich te laten onderzoeken. Het startschot van de campagne wordt komende vrijdag 19 april gegeven in K in Kortrijk. Jaarlijks krijgen zo’n 400 vrouwen in Vlaanderen de harde diagnose.

De woonzorgverleners van de wijkteams Kortrijk en Logo Leieland slaan de handen in elkaar in de werkgroep bevolkingsonderzoeken. Dit jaar zetten ze het belang van het bevolkingsonderzoek baarmoederhalskanker in de kijker. Jaarlijks krijgen in Vlaanderen zo’n 400 vrouwen de diagnose baarmoederhalskanker. Ongeveer 100 vrouwen sterven aan de ziekte. Maar als de ziekte snel genoeg wordt ontdekt, kan ze zeker genezen worden. Daarom is het preventief opsporen door regelmatige controle zo belangrijk.

Als het laatste onderzoek meer dan drie jaar geleden plaatsvond, dan krijgen vrouwen een brief van het Centrum voor Kankeropsporing. Ze kunnen dan zelf een afspraak maken met de huisarts of gynaecoloog voor een uitstrijkje. Ook op andere manieren vestigt Kortrijk de aandacht op het belang van dit onderzoek. Zo worden er groene lintjes uitgedeeld op evenementen zoals de Midzomerrun op 22 juni, en op 6 juni is er om 20 uur een gratis infosessie met Dr. Debruyne in OC De Vonke in Heule. In diezelfde week worden gepimpte slips tentoongesteld en geveild. De opbrengst gaat naar Kom Op Tegen Kanker.

Met het stadsbestuur engageren we ons opnieuw voor een sterk lokaal gezondheidsbeleid met de ondertekening van het Vlaams Charter Gezonde Gemeente”, duidt schepen van Welzijn Philippe De Coene (SP.A) de campagne. “Inzetten op een goede gezondheid van onze inwoners betekent ook inzetten op preventie. Voorkomen is beter dan genezen. Door inwoners in te lichten over de voordelen van preventief onderzoek naar baarmoederhalskanker dragen de wijkteams bij aan een goede gezondheid voor alle vrouwen in Kortrijk”

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier