Kortrijk start met gemeentelijk huurgarantiefonds: “Een win-win voor kwetsbare huurders én verhuurders”

© TV
Redactie KW

De stad Kortrijk start met een eigen huurgarantiefonds. Daarmee willen stad en OCMW een win-win situatie creëren voor zowel kwetsbare huurders als verhuurders. Dat melden de stad en het OCMW vrijdag, na de goedkeuring op de OCMW-raad donderdagavond.

Kortrijk meent dat het Vlaams Huurgarantiefonds vaak een omslachtige procedure is die weinig vertrouwen inboezemt bij verhuurders. Vaak vrezen die ook dat de huur niet zal betaald worden of dat de woonst slecht zal onderhouden worden. De stad komt daar nu aan tegemoet met een eigen huurgarantiefonds. Het OCMW wil de vertrouwenskloof bij verhuurders nu dichten met het Kortrijks Huurgarantiefonds.

“Het Kortrijks huurgarantiefonds heeft een dubbel doel: meer private verhuurders motiveren om hun huis verhuren aan kwetsbare huurders én de toegang van die kwetsbare huurders tot de huurmarkt verhogen. Zo vermijden we meteen ook uithuiszettingen of het vroegtijdig afbreken van huurcontracten“, aldus OCMW-voorzitter Philippe De Coene (sp.a).

Maximaal zes maanden

Voor zowel verhuurder als huurder zijn er een aantal voorwaarden om in het huurgarantiefonds te kunnen stappen. Zo moet het pand dat de verhuurder aanbiedt in degelijke staat zijn en verhuurd worden aan een marktconforme prijs. De huurder van zijn kant zoekt een pand dat afgestemd is op zijn gezinssituatie en verbindt zich tot een stipte maandelijkse betaling van de huur. Ook meldt hij tijdig als er problemen zijn om de huur te betalen en stemt ermee in dat er huisbezoeken kunnen plaatsvinden en dat de tussenkomst van de Kortrijkse Huurgarantie wordt terugbetaald.

Concreet wordt er een bijkomende overeenkomst aan het huurcontract toegevoegd. Het Kortrijks huurgarantiefonds kan tussenkomen voor de betaling van maximaal zes maanden huur. Deze tussenkomst dient de huurder terug te betalen, eventueel met een afbetalingsplan.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier