Kortrijk start bibliotheek voor kinderfietsen

Tijdens de voorstelling van Tvelootje trok None Mayeur alle aandacht naar zich toe. © LOO
Axel Vandenheede

Stad Kortrijk lanceerde vandaag Tvelootje, een soort bibliotheek voor kinderfietsen. De uitleendienst vindt onderdak in de Deelfabriek.

Schepen van Mobiliteit Axel Weydts (SP.A) is in zijn nopjes over het initiatief. “Kinderen groeien snel, dus moeten ze regelmatig van fiets veranderen. Daarom starten we met een uitleendienst met fietsen. Die zijn allemaal nieuw en gaan van loopfietsen tot fietsen voor 12-jarigen.”

Vanaf vandaag kan iedereen zich inschrijven bij Tvelootje. Dat kan op de website van stad Kortrijk of bij een maatschappelijk werker of brugfiguur. Axel Weydts: “We verwachten dat Tvelootje een succes wordt. We willen dan ook tot 150 fietsen aankopen, waarvan er 50 gereserveerd worden voor kwetsbare gezinnen.”

Wie lid wordt van Tvelootje, betaalt jaarlijks 20 euro voor een loopfiets of 40 euro voor een gewone fiets. Je betaalt bovendien een waarborg van 40 euro. “Wie toegeleid wordt via het OCMW zal geen waarborg moeten betalen”, aldus OCMW-voorzitter en schepen van Sociale Zaken Philippe De Coene (SP.A). “Het lidgeld zal bovendien worden gehalveerd.”

Stad Kortrijk sloot voor de aankoop van de fietsen een overeenkomst af met VDBike uit Marke. Eind augustus worden de fietsen geleverd. “In een tweede fase denken we eraan om ook met tweedehandsfietsen te werken”, besluit Axel Weydts.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier