Kortrijk smult in het DuisteRTT

Matthias Speybrouck (links) en Felix François. © EDB
Redactie KW

In het leegstaande gebouw van de vroegere RTT – later Belgacom – aan de Tuinstraat kan je binnenkort eenmalig genieten van een menu samengesteld en bereid door maar liefst elf Kortrijkse chefs. DuisteRTT wordt een foodsharingevent van het hoogste niveau, zowel letterlijk als figuurlijk.

Door Els Deleu

Matthias Speybrouck van restaurant Va et Vient en Felix François van restaurant Het Vliegend Tapijt gaan uitdagingen nooit uit de weg. Om met verschillende collega-koks activiteiten op te zetten, richtten ze een vzw op. “Het begon met een pâté battle, dan maakten we elk ons eigen hoofdvlees en vorig jaar maakten we opnieuw pâté maar vond het evenement plaats op de Chef 17-beurs in Kortrijk Xpo. Het was tof omdat veel collega’s die de beurs bezochten konden meeproeven. Het is misschien wat uit de hand aan het lopen”, zeggen ze zelf, maar toch vinden ze altijd wel iets unieks om de Kortrijkse chefs samen te brengen en iets op te bouwen.

Medewerking van twaalf studenten

De vraag kwam dit keer van uit de stad om iets te organiseren. We werden ook begeleid in het traject van het zoeken naar een geschikte locatie.” De chefs werden in contact gebracht met hogeschool Vives waar twaalf studenten Event Management het evenement mee organiseren als deel van hun bachelorproef. “Sponsorcontracten opstellen, leveranciers zoeken en logistiek zijn taken die we op ons namen”, aldus student Jelle Vanpoucke uit Lendelede die instaat voor de communicatie. “Van aankleding tot verloop en opkuis… alles zit in het pakket dat we verzorgen”, vertelt hij. “Het is niet simpel, we moeten zelfs een lift voorzien om een keuken te installeren en alles moet weer gekeurd worden voor de brandveiligheid.”

Reis door de tijd

“Het is een grote uitdaging om een leegstaand pand klaar te krijgen en van nul op te starten om er een culinair event te organiseren. Op zondag 17 februari kunnen 400 mensen genieten van het foodsharingconcept DuisteRTT. “De naam verwijst naar iets mysterieus en ook naar het pand“, aldus Matthias. “Bij het binnenkomen worden de gasten ontvangen bij een aperitief en de lunch vindt plaats op de derde verdieping van het immense gebouw. Daar heb je meteen ook een prachtig zicht over de stad. “We verdelen het middagmaal over een shift om 11 uur en één om 13 uur, maar bij DuisteRTT is het eten slechts een deel van de beleving. De lunch loopt uit met een dessert en een koffie experience. Het is niet zo dat de ene shift moet wachten op de andere of dat er moet plaats gemaakt worden. De mensen krijgen een rondleiding in het gebouw waar verschillende ruimtes aangekleed en gebruikt worden. Het is als het ware een reis door de tijd.” Op 17 februari is het de laatste kans om het gebouw te bezoeken, want een projectontwikkelaar en architecten onderzoeken wat er kan gebeuren met de Belgacomsite.

Elf Kortrijkse chefs

Naast Matthias en Felix koken ook Bas Ghyselen van ViEr, Thijs Clinckemaillie van Hula, Karel Callebert van Walle 111, Dirkjan Decock van Taste and Colors, Sébastien Ververken van Vol-ver, Ludovic Ghyselen van Argendael, Martijn Defauw van Rebelle, Frederik Desmet van Oud Walle en Klaas Lauwers van Messeyne. De elf chefs maken samen in groepjes een onderdeel van een gerecht dat dan een geheel vormt binnen het foodsharingconcept.

Tickets (105 euro voor aperitief, lunch, water en koffie) bestellen kan op www.duistertt.be

(EDB – foto EDB)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier