Kortrijk huldigt kampioenen

De U16 van handbalclub Appoloon is een van de sportgroepen die in de bloemen werd gezet. © PVH
Redactie KW

De stad Kortrijk huldigde de kampioenenploegen over de sporttakken heen. Maar liefst 25 ploegen werden in de bloemetjes gezet. Een van hen is de U16 van handbalploeg Apolloon met trainer Valentine Moenens.

De U16 speelde het voorbije seizoen met twee gemengde ploegen in de competitie van Oost-West en behaalde daar zowel de eerste als de tweede plaats. In de Vlaamse competitie behaalden ze de vijfde plaats. Naast het drukke competitieprogramma zetten ze zich enthousiast in voor bijkomende oefenwedstrijden, tornooien en extra activiteiten. “Het is een hardwerkende toffe bende die het succes hopelijk volgend jaar kan verderzetten om dan later de stap naar de eerste ploeg te zetten. Bij de U16 worden ze 15 en 16 jaar”, zegt Valentine Moenens (34), die al 19 jaar handballer is, eerst als speelster, later als trainer. “Het is een grote bende. Het leuke is dat wij als trainer mee opschuiven met hen. Af en toe moet ik wel eens mijn stem verheffen, maar ze zijn braaf. Het zijn allemaal jongens, maar ze luisteren en ze presteren goed. We hebben twee spelers van de nationale selectie en twee van de Vlaamse selectie.”

Frietjes

Valentine is getrouwd met Wim Declercq en mama van een kindje van 4 jaar en eentje van 1 jaar. Ze genoot een opleiding LO bij de sportdienst Kuurne. “Ik heb dat altijd graag gedaan, maar moest stoppen met spelen wegens een schouderblessure en ben trainer geworden“, zegt Valentine. “De jeugd zit met het handbal in een andere, niet-schoolse omgeving. Waar ze eigenlijk niet moeten zijn, maar ‘kunnen’ zijn. Daar leren ze omgaan met teamgeest en met druk.

Valentine Moenens.
Valentine Moenens.© PVH

We proberen hen dingen bij te leren op sport- en ander gebied en stimuleren hen daarin. Ze moeten dingen durven proberen en als het niet lukt, is dat niet erg. De jeugd mag nog jeugd zijn. En als zij tevreden zijn, dan zij wij dat ook: tevreden met wat ze proberen. Als ze vragen hebben over techniek of wat dan ook, kunnen ze bij mij terecht.”

De groep bestaat uit 24 man: twee keer 12 spelers en twee trainers. “Ik heb ook een goede band met de ouders. Zij weten soms meer dan de jongeren denken dat ze weten. Iedereen is bij ons opgenomen in de groep. Het trainer zijn, geeft een mooie invulling na mijn speelcarrière. Of ze nu kampioen zijn of niet. Trouwens, na elke wedstrijd gaan we samen frietjes eten.”

(PVH)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier