Kortrijk eerste halte van de Inleefcaravan voor autisme

Charlotte, Valerie, Kendra, Nathalie, Robin, Els, Sofie, Marc. © JVGK
Redactie KW

De Vlaamse Vereniging Autisme vraagt in de week van 2 april – Wereld Autisme Dag – meer begrip voor mensen met autisme. Gedurende de campagneweek van 1 tot en met 6 april rijden ze door Vlaanderen met hun Inleefcaravan. De eerste halte was Kortrijk.

In deze periode lanceert de vereniging hun begripscampagne online, op tv en radio. Op 6 april ronden ze deze periode af met hun wandel- en loopevenement, de Blue Run 4autism. “In de caravan laten we mensen ervaren hoe mensen met autisme de wereld beleven. We nodigen voorbijgangers uit om de wereld op een andere manier te bekijken. We tonen hoe het voelt als de wereld plots onvoorspelbaar wordt. Hoe het voelt om autisme te hebben”, duidt Sofie Deparcq van de Vlaamse Vereniging Autisme. “Daarom kiezen we graag een drukbezochte plaats zoals de Grote Markt in Kortrijk. Daar maken we mensen nieuwsgierig en vragen we om even de prikkelcaravan binnen te gaan.”

Het kan dat je concentratie volledig wegvalt

Kendra, Charlotte, Valerie en Robin – allen tweedejaarsstudent Verpleegkunde – namen de proef op de som. “De inleefsessie is een beetje moeilijk. Je krijgt door het aan- en uitfloepen van het licht bepaalde zeer intensieve prikkels en tezelfdertijd moet je bijvoorbeeld een rebus of een wiskundig vraagstuk oplossen. Het gevolg is dat je concentratie snel vermindert en zelfs weggaat”, vertelt Kendra.

“Voor de school hebben we een opdracht rond mensen met en beperking. We moeten namelijk een ‘paper’ schijven. Het is dus ideaal om poolshoogte te komen nemen en te zien wat de indrukken zijn in bepaalde omstandigheden”, legt Charlotte uit.

“Samen met een aantal partners, waaronder de Liga Autisme Vlaanderen, BlinkOut, ‘t Passt, De Regenboog, Assjette & Autisme Limburg willen we informatie geven om samen het begrip voor mensen met autisme te doen groeien“, besluit Sofie. Wie in de caravan een inleefsessie deed, kreeg een klein geschenkje.

(PVH)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier