Kortemarkse vereniging Greenforward wint de ‘groene vent’ van OVAM

Enkele glunderende leden van de vzw Greenforward nemen de 'Groene Vent', de Ovam Groenevent Awards, in ontvangst voor de ecologische manier waarop ze hun Irie Vibes Roots Festival organiseren. © GF
Trui Lievens
Trui Lievens Medewerker KW

Irie Vibes Roots Festival heeft dit jaar de Ovam Groenevent Awards, in de categorie kleine evenementen, gewonnen. De prijs wordt jaarlijks uitgereikt aan evenementen die zich inzetten om de ecologische voetafdruk zo klein mogelijk te houden. De vzw Greenforward, die het festival organiseert, investeerde niet alleen in herbruikbare bekers, ze gebruikt ook een mobiele waterzuiveringsinstallatie en kookt met voedseloverschotten.

“Greenforward, de groene gedachte zit al van bij de start in onze naam, maar sinds drie jaar hebben we een grondig vernieuwde kern waarmee we helemaal de groene kaart trekken”, gaat penningmeester Ofelie Callewaert van start. “Dat resulteerde dit jaar in een finaleplaats op de OVAM Groen Event Awards. Naast de trofee – de ‘groene vent’ – leverde ons dat ook 1.000 euro op. Geld dat goed van pas komt en uiteraard verder geïnvesteerd zal worden in het ecologisch aspect van ons festival.”

“Door de aanschaf van herbruikbare bekers – die verenigingen trouwens van ons kunnen huren – en het inzetten van een mobiele waterzuiveringsinstallatie, willen wij ook onze bars ecologisch vriendelijk maken”, pikt Cindy Jonckheere, secretaris en motor van de organisatie in.

“We wassen met de hand af en uiteraard gebruiken we daar een ecologisch afwasmiddel voor. Dit jaar sprongen we ook op de wagen van Food Waste en kookten we van verzamelde voedselreststromen soep op het ritme van de dj. De ingrediënten mochten we ophalen in plaatselijke supermarkten, en handelaars in de buurt. De soep en catering werden verzorgd door chefkok Nicholas Decloedt, met Kortemarkse roots.”

Eco- en decoteam

“Verder doen we ook aan upcycling om het festival aan te kleden”, vertelt Cindy trots. “Met een budget van amper 250 euro slagen we erin om het festival kleurrijk en sfeervol aan te kleden. Naast een ecoteam, hebben we namelijk ook een decoteam: een team van creatievelingen, dat wonderen doet met wegwerpmateriaal en ook samenwerkt met Kringwinkel Midwest.”

Toch willen de leden Greenforward niet omschreven worden als geitenwollensokken-types. “Wat we doen is een bewuste keuze”, klinkt het, “een manier van leven waar meer en meer een draagvlak voor is. We zetten ons ook in voor mensen, die het minder makkelijk hebben in onze maatschappij. Zo hebben we dit jaar de mensen uit het opvangcentrum in Poelkapelle bij onze organisatie betrokken, net als de mensen van het Schoederkloptje in Zarren.”

Voor Greenforward is de missie hiermee nog niet voltooid. “Volgend jaar hopen we ons 18de festival CO²-neutraal te maken. Dat willen we doen door bomen aan te planten in Afrika. Je hoort dus nog van ons”, belooft het team dat naast Ofelia en Cindy bestaat uit Filip Verhaeghe (een van de oprichters en tevens ondervoorzitter), Lalita Vandenweghe (voorzitter), Pieter Debrabandere (pr en veiligheid), Sven Laureins (logistiek), Kimberly Algoedt (social media) en Davy Landuyt, Sam Ducasteele en Thomas Baeckelandt (artiesten).

“Die vaste kern wordt gesteund door een ‘kern breed’, een 20-tal jonge mensen die heel actief meehelpen en – wie weet – het ooit van ons zullen overnemen.”

Kerstmarkt

De teamleden hopen het hele jaar door aanwezig te zijn en niet enkel met hun jaarlijks festival. “We organiseerden al een comedy-avond en dromen nog van straattheater. En in december zijn we alvast aanwezig op de kerstmarkt in Handzame”, aldus Pieter Debrabandere. “We verkopen er onder andere notitieboekjes, gemaakt van resterende affiches, die we trouwens ook gebruiken als verpakkingsmateriaal.”

Tot slot doet de kern van Greenforward nog een oproep. “Als je weet dat 20 procent van onze bezoekers uit het buitenland komt, kan je gerust stellen dat we als festival Kortemark écht wel stevig op de kaart zetten.”

“We krijgen erkenning van Ovam, steun van de Provincie en de Koning Boudewijnstichting, volop medewerking van de eigenaars van de weides en van handelaars en verenigingen. Mooi zou zijn als ook het gemeentebestuur van Kortemark ons wat meer erkentelijk zou zijn”, hoopt de groep.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier