Korpschef Politiezone Westkust haalt uit naar Vlaamse regering

Politiebaas Nicholas Paelinck. © a-KW
Redactie KW

“Als de Vlaamse regering nieuwe regels en decreten maakt, moet ze ook de naleving ervan controleren.” Dat is de 11 juliboodschap van politiebaas Nicholas Paelinck. “Nu mag de politie het altijd oplossen, zonder 1 euro extra.”

Meer trajectcontroles bijvoorbeeld, of strengere regels voor dierenwelzijn: het zijn maar een paar beslissingen die de Vlaamse regering de afgelopen jaren nam. “Maar het controleren van al die nieuwe regels is te veel voor de inspectiediensten, en dus wordt een deel van het werk systematisch doorgeschoven naar de politie“, zegt Nicholas Paelinck, korpschef van de politiezone Westkust (De Panne, Koksijde en Nieuwpoort) en nationaal vertegenwoordiger van de lokale politie.

“Nochtans is er twee jaar geleden beslist dat de politie zich zou terugplooien op haar kerntaken. Niet dus: we krijgen er bevoegdheden bij zonder dat we het zelf weten.”

De boodschap van de korpschef aan de Vlaamse regering is simpel: vaardigt ze nieuwe regels uit, dan moet ze haar controlediensten voldoende middelen geven. “Anders is het nogal goedkoop om met nieuwe decreten te komen. En als men het dan toch op ons afschuift, dat men dan tenminste zorgt voor de nodige subsidiëring van de geïntegreerde politie.”

(Belga)

Vlaamse regering voelt zich niet aangesproken

In een reactie zegt minister-president Bourgeois dat hij gerust in dialoog wil gaan, maar noemt hij de kritiek onterecht. Vlaanderen zet net in op bestuurlijke handhaving, met eigen mensen en diensten, waardoor veel werk uit de handen van de politie wordt gehaald. Uiteraard zijn er zaken die je niet bestuurlijk kan opvangen, legt Bourgeois uit. Bij zwaardere misdrijven zal er altijd een optreden van politie en justitie komen kijken. Maar vroeger was er ook sprake van eventuele tussenkomst van de politie toen bepaalde bevoegdheden nog federaal zaten, aldus Bourgeois.

Ook minister Weyts voelt zich niet aangesproken. Zijn kabinet benadrukt dat de eigen inspectiedienst werd verdubbeld voor dierenwelzijn om zo in te spelen op de maatschappelijke evolutie waarbij er steeds meer aandacht is voor het maximaal vermijden van dierenleed. Daarnaast kunnen de pv’s van de dienst dierenwelzijn afgehandeld worden door de eigen inspectiedienst in plaats van vroeger politie en parket.

Ook voor de trajectcontroles, een andere bevoegdheid van Weyts, zegt zijn kabinet het werk van de politie te hebben verlicht. Vroeger moest elke individuele zone agenten voorzien om de toenmalige supernova’s of speedgun naast een weg te gaan te bemannen en nadien de boetes af te handelen. Met de invoering van de trajectcontroles valt dat allemaal weg. De camera’s flitsen automatisch en de verwerking gebeurt door het gewestelijk administratief centrum dat aan de politiezone niets kost, luidt het.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier