Koppels hernieuwen trouwgeloftes tijdens dorpsfeest voor 900 jaar Bovekerke

Het feestweekend voor 900 jaar Bovekerke werd woensdagavond voorgesteld. © foto Coghe

Bovekerke viert zijn 900ste verjaardag en dat gaat niet ongezien voorbij. Dit jubileumjaar wordt gevierd met een feestweekend op 29, 30 en 31 maart. “Bovekerkenaars krijgen de kans om hun trouwgeloftes te hernieuwen.”

Het feestweekend eind maart is een organisatie van de Bovekerkse gemeenschap met de steun van het gemeentebestuur. “In 1119 verscheen de dorpsnaam Bovekerke voor het eerst in oude documenten. Het dorp ontstond hoogstwaarschijnlijk uit Koekelare nadat lokale heer ‘Bovo’ hier zijn stek uitbouwt”, schetst Bovekerkenaar Gerdi Staelens van het organiserend comité.

Rattenparochie

Op vrijdag 29 maart zullen drie historici een korte spreekbeurt geven over de tijde van toen en de geschiedenis van Bovekerke. “Om 19 uur kun je in d’Oude Schole luisteren naar Jan Van Acker, de kleinzoon van een voormalige Bovekerkse burgemeester. Hij bespreekt de politieke situatie in het graafschap Vlaanderen in de eerste helft van de 12de eeuw. Gerben Verbrugghe zal de middeleeuwse ontginningen en de stichting van nieuwe dorpen behandelen. Anton Ervynck doctoreerde over het onderwerp ratten. Een toepasselijk onderwerp voor de rattenparochie Bovekerke.”

Hertrouwfeest

Maar een jubileumjaar is natuurlijk de ideale gelegenheid om samen te feesten “We leggen op zaterdag de klemtoon op ontmoeten en gezelligheid. Dus wat beter dan een hertrouwfeest om elkaar te moeten in een gezellige feeststemming? Alle Bovekerkse koppels die dat willen kunnen ludiek hun trouwgelofte officieel hernieuwen al dan niet in hun originele trouwkleed- of kostuum. Ze mogen hun familie mee uitnodigen naar het feest in d’Oude Schole en de feesttent.”

Wandel- en fietstocht

Op zaterdag en op zondag is er een wandel- en fietstocht in Bovekerke met historische informatie. Die start om 13.30 uur. Op zondag om 14 uur is er een pannenkoekenfestijn met oude foto’s en filmfragmenten en om 18.30 uur wordt het feestweekend afgesloten met een optreden van niemand minder dan ‘t Westvlams Gemiengeld Vintekoor.

www.900jaarbovekerke.be

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier