Koppel uit Oostende vrijgesproken voor bedotten investeerders Egliseum

20/11/17 om 14:50 - Bijgewerkt om 14:49

De rechter in Ieper heeft een koppel uit Oostende vrijgesproken voor het bedotten van investeerders in het zogenaamde Egliseum in Ieper.

Koppel uit Oostende vrijgesproken voor bedotten investeerders Egliseum

© Getty Images/iStockphoto

Het Egliseum moest een tentoonstellingsruimte worden waar onder meer een terracottaleger uit China zou te zien zijn. 1.059.000 euro ging in rook op.

Een koppel uit Oostende moest zich op de rechtbank van Ieper verantwoorden omdat ze investeerders voor in totaal 1.059.000 euro zouden hebben bedot bij de aankoop van de ontwijde Karmelietenkerk in Ieper. De beklaagden wilden van het zogenaamde Egliseum een tentoonstellingsruimte maken waar ze onder meer een terracottaleger uit China wilden tentoonstellen.

De ontwijdde Karmelietenkerk in de Paterstraat werd in 2007 aangekocht door de vzw 'vrienden van Bachten De Kupe'. De kerk stond dan al vijf jaar leeg en via obligaties werd geld opgehaald bij privé-investeerders. Na een jaar werd de kerk overgedragen naar de firma NV Envinyatar, een zaak van een koppel uit Oostende. Het was de bedoeling om in de kerk unieke evenementen en tentoonstellingen te organiseren. De eigenaars zagen het groot, want een van hun projecten was het naar Ieper brengen van een deel van het terracottaleger van Xi'an.

Begin 2010 opende Egliseum de deuren, maar op maandag 27 juni 2011 sprak de rechtbank van Koophandel het faillissement uit van Envinyatar. De mensen die op een obligate hadden ingeschreven, klopten bij de rechtbank aan om hun geld terug te krijgen. Dat bleek niet mogelijk. Ze hadden hun centen immers uitgeleend aan de vzw en niet aan de nv. Het gerecht moeide zich ermee met als gevolg dat het koppel uit Oostende in het beklaagdenbankje van de Ieperse rechtbank mocht postvatten voor onder meer misbruik van vetrouwen. In totaal stelden zich 22 mensen burgerlijke partij, maar wellicht zijn er nog meer slachtoffers. In ieder geval blijkt dat er 1.059.000 euro is verdwenen.

De rechter sprak het koppel vrij omdat niet kon worden aangetoond dat de twee ter kwader trouw handelden.

(CMW)

Meer nieuws uit

Nieuwsbrief

Ontvang dagelijks twee updates in uw mailbox met het belangrijkste nieuws uit West-Vlaanderen, aangeboden door de redactie van KW!