Koppel staat terecht voor dreigbrieven naar burgemeester van Zedelgem

© Getty Images/iStockphoto
Redactie KW

Een koppel uit Zedelgem heeft zich voor de Brugse correctionele rechtbank moeten verantwoorden voor dreigbrieven aan het adres van de toenmalige burgemeester Patrick Arnou. De beklaagden beweren dat de burgemeester zelf alles in scène heeft gezet.

S.D. en zijn vrouw G.D. runnen al vele jaren een dakwerkenbedrijf op het Zedelgemse bedrijventerrein De Schatting. Ze wonen bij hun zaak en dienden in de loop der jaren meerdere klachten wegens overlast in tegen de bedrijven uit hun buurt. Vooral de lawaaihinder bij het transport- en betonbedrijf RTS was lange tijd een doorn in het oog en leidde zelfs tot een proces waarbij RTS uiteindelijk veroordeeld werd. S.D. en G.D. richtten ook meermaals hun pijlen op het Zedelgemse gemeentebestuur omdat dit volgens hen niet hard genoeg optrad tegen RTS.

Hij heeft alles in scène gezet en het geschrift van mijn vrouw nagebootst

Op 17 mei 2013 ontving toenmalig burgemeester Patrick Arnou (CD&V-Nieuw) een anonieme brief waarin ermee gedreigd werd zijn huis in brand te steken en zijn dochter een kopje kleiner te maken. In de brief werd verwezen naar RTS. Op 18 november 2014 ontving Arnou een gelijkaardige brief waarin er ook mee gedreigd werd het rusthuis en gemeentehuis van Zedelgem in brand te steken. Daags nadien viel ook bij zijn partijgenote Annick Vermeulen, die in januari 2015 de burgemeesterssjerp overnam, een dreigbrief in de bus. Maar in tegenstelling tot Arnou diende Vermeulen nooit een klacht in. Een schriftdeskundige kwam tot de conclusie dat de dreigbrieven aan Arnou “met een aan zekerheid grenzende waarschijnlijkheid” geschreven werden door G.D.

Geen hard bewijs

Maar dat ontkent het koppel met klem. Sterker nog: volgens hen zit Arnou zélf achter de brieven. “Hij heeft alles in scène gezet en het geschrift van mijn vrouw nagebootst”, stelde S.D. gisteren in de Brugse rechtbank. “Wijn zijn hier het slachtoffer. Arnou en RTS spelen onder een hoedje om ons hier weg te krijgen en tegen de volgende zitting zullen wij hiervan de bewijzen op tafel leggen. Er is trouwens geen enkel hard bewijs tegen ons. Ik werd met groots machtsvertoon opgepakt en tijdens de vijf dagen die ik in de cel zat, werd ik gedwongen DNA af te staan. Maar ook dat leverde geen bewijs op. Het onderzoek is zeer gebrekkig en eenzijdig gevoerd.”

Brug te ver

S.D. en G.D. vroegen de vrijspraak, terwijl de procureur aandrong op een strenge straf. Patrick Arnou was niet persoonlijk aanwezig op het proces, maar tijdens de voortzetting op 13 november zal dat wel het geval zijn. “Ik heb met die brieven helemaal niets te maken en ik zou niet weten welk voordeel ik daaruit zou kunnen halen“, reageert Arnou, die zich burgerlijke partij stelde in de zaak. “Ik krijg wel vaker anonieme scheldbrieven, maar in deze twee bewuste brieven werd ook mijn dochter bedreigd en dat was voor mij een brug te ver. Even is er zelfs sprake geweest van politiebescherming aan haar kot in Kortrijk.”

(AFr)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier