Kooigemse jeugd tekent plannen voor skatepark

De jeugd mocht mee de invulling van het nieuwe skatepark met beweegruimte bepalen. Op de foto zien we v.l.n.r. Tamia Mohammed, Bieke Vertriest, Marie-Jo Vanparys, Arthur Castelli, Barbara Deman, Khadja Mohammed, Lana De Sousa Louis, Matty Zighem en Tuur Legley. © EDB
Redactie KW

De Kooigemse jongeren mochten vorige week mee de plannen bedenken en tekenen voor hun nieuwe skatepark dat dit jaar gerealiseerd zou worden. Kinderen en jongeren van uiteenlopende leeftijden kwamen meedoen. “Zo kunnen we proberen om te voldoen aan de wensen van een groot publiek”, luidt het.

Er was al heel wat te doen rond het skatepark op het Pleintje achter de kerk van Kooigem. Het is zelfs afgesloten omwille van veiligheidsredenen. “Het hout vertoont slijtage en dat maakt het te gevaarlijk door losliggende planken“, verduidelijkt Bieke Vertriest, speelruimteverantwoordelijke bij stad Kortrijk.

Na een bevraging bij de Kooigemnaren – en dan vooral bij de jeugd – of er een nieuwe invulling voor het skatepark moest komen, werd besloten om opnieuw te kiezen voor een skatepark, maar wel aangevuld met een beweegruimte. De ruimte van het skatepark is 24 op 13 meter. “Afhankelijk van de gekozen toestellen en in functie van het budget, zal dit over drie tot vijf toestellen gaan”, schat Matty Zighem, die les geeft in skaten en een expert is op dat gebied. “Er zal goed tactisch moeten gekozen worden voor de juiste toestellen.”

De uitvoering voor het skatepark en de beweegruimte is dit jaar voorzien

Skaten en bewegen

“De verwachtingen zijn uiteenlopend”, vult Bieke Vertriest aan. “We moeten rekening houden met steppers en skaters.” Het budget voor het skatepark bedraagt 25.000 euro. “Daar kunnen we zeker iets mee doen. De ondergrond is al in beton en deze kunnen we behouden. We kiezen voor toestellen in beton, omdat die langer meegaan dan hout.” Er bestaan skatetoestellen in prefab, die goedkoper zijn dan betonnen toestellen die ter plaatse gemaakt worden. “Met prefab hebben we minder vrijheid in keuze van toestellen. We moeten de afweging maken of we opteren voor meer toestellen maar met minder keuze, of dat we iets meer betalen en de toestellen in beton laten gieten. Dan sluit alles ook mooi aan.” Voor het skatepark ligt de keuze van de toestellen intussen zo goed als vast.

Voor de aansluitende beweegruimte is er nog iets meer tijd. Op de nieuwjaarsreceptie zullen de Kooigemnaren voor die beweegruimte nog voorstellen kunnen doen. “Er zal dan ook door de sport nog mee geïnvesteerd worden in de buitenbeleving,” vertelt gebiedswerker Barbara Deman. De uitvoering voor het skatepark en de beweegruimte is dit jaar voorzien. “Het zou goed zijn om alles samen te kunnen realiseren”, besluiten Bieke Vertriest en Barbara Deman. (Els Deleu)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier