Koninklijke Harmonie Ypriana én Menenpoort straks te zien in Schotland

De Vlaamse Overheid ondersteunt het project in het kader van de herdenking van de Eerste Wereldoorlog en het versterken van de vredesgedachte. © Koninklijke Harmonie Ypriana
Redactie KW

Een delegatie van de Koninklijke Harmonie Ypriana verzorgt in augustus een bijzonder optreden tijdens de Royal Edinburgh Military Tattoo in Schotland.

Deze taptoe aan de poorten van Edinburgh Castle is een grootse show die jaarlijks zo’n 220.000 toeschouwers lokt en door de BBC wordt opgenomen en uitgezonden. De deelnemers vertegenwoordigen tien verschillende landen uit alle hoeken van de wereld.

In dit herdenkingsjaar 2018 zal op de poort van het kasteel een levensgrote Menenpoort geprojecteerd worden en zal de Last Post een moment van verstilling en bezinning zijn tussen de vaak spectaculaire acts.

Organistorische uitdaging

De taptoe loopt onafgebroken tussen 2 en 25 augustus, met een repetitieweek eind juli. “Het was dan ook geen sinecure om vrijwilligers te vinden die gedurende die hele periode in Edinburgh kunnen verblijven. Op vraag van de Vlaamse regering en in samenspraak met de Last Post Association werd beslist dat Ypriana per week een ploeg van drie muzikanten naar Schotland stuurt”, aldus de harmonie.

“Om het project logistiek en organisatorisch haalbaar te maken werd Geert Gombeir aangetrokken als producer. De Vlaamse Overheid ondersteunt het project in het kader van de herdenking van de Eerste Wereldoorlog en het versterken van de vredesgedachte.”

Ypriana en de Last Post

Dat de Last Post in Schotland geblazen zal worden door muzikanten die opgroeiden in de schaduw van de Menenpoort, is een passend eerbetoon aan het dagelijks engagement van de klaroeners van de Last Post Association. Van bij haar oprichting in 1920 was Ypriana nauw betrokken bij de herdenkingen in Ieper en tot op vandaag duikt de thematiek telkens weer op bij verschillende soorten optredens.

De muzikanten van Ypriana zijn dan ook vereerd dat ze hun stad en haar mooie traditie mogen vertegenwoordigen op een internationaal evenement van deze allure.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier