Komt er een Willy Lustenhouwerstraat in Brugge?

Generaties Bruggelingen zijn opgegroeid met de humor van conferencier Willy Lustenhouwer. © Repro PDV
Piet De Ville
Piet De Ville Medewerker KW

Als het van de leden van de Facebookgroep ‘Brugs is oltied schoane’ afhangt moet er een straat komen vernoemd naar de in 1994 overleden Brugse conferencier Willy Lustenhouwer. Er werd zelfs een petitie voor opgestart. “Willy is bijna 100 jaar na zijn geboorte nog altijd een icoon in Brugge en het wordt tijd dat ook de volkscultuur zijn plaats krijgt tussen de Brugse straatnamen”, zegt initiatiefnemer Koen De Brabander.

Generaties Bruggelingen zijn opgegroeid met de vrolijke maar soms ook bedachtzaam-nostalgische liedjes én de grappen en grollen van conferencier Willy Lustenhouwer. De man zijn platen gingen destijds als zoete broodjes over de toonbank en met zijn onemanshows deed hij de Brugse stadsschouwburg tientallen keren vollopen.

“Humor blijft fris en gevat”

Voor de beheerders van de Facebookgroep redenen genoeg om Willy Lustenhouwer te vereren met een eigen straatnaam. “Lustenhouwer geldt nog altijd als een van de grootste entertainers die Brugge ooit mocht kennen. Zijn humor blijft tot op vandaag fris en gevat”, zegt initiatiefnemer Koen De Brabander. “Op 21 oktober 2020 zal Willy trouwens exact 100 jaar geleden geboren zijn en wat een mooiere eer zou hij kunnen krijgen dan een eigen straatnaam? Zijn hart klopte voor het volkse Brugge en het Brugse dialect promootte hij als geen ander.”

Volkscultuur

De mensen van de Facebookgroep ‘Brugs is oltied schoane’ besloten dan ook eens te polsen bij hun leden hoe ze over zo’n initiatief denken en plaatsen een oproep. “We kregen meteen een pak enthousiast reacties”, weet Koen. “In een paar uren tijd kregen we 200 likes. Heel wat mensen vroegen ons om een petitie te lanceren om zo de vraag kracht bij te zetten. Dat hebben we intussen ook gedaan en het loopt erg goed. We zijn dan ook van plan om deze vraag aan het stadsbestuur. Hopelijk krijgen we de steun van de nieuwe schepen voor Cultuur Nico Blontrock. Het dossier zal dan behandeld worden voor de commissie voor toponymie en straatnamen. Volgens mij is het tijd dat ook de Brugse volkscultuur een plaats krijgt tussen de Brugse straatnamen.”

Wie de petitie wil ondertekenen kan dit doen via: https://secure.avaaz.org/nl/community_petitions/Stad_Brugge_Tijd_voor_een_Willy_Lustenhouwerstraat_in_Brugge/?fbclid=IwAR0Q2zfOSkr2SkxHCAW9YkY9fiaqGJ_pZChcrjxnwKqKzokOfw33vGpejrg

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier