Kom op Open Bedrijvendag eens struisvogel proeven bij Schobbejaks Hoogte

Bert Neirinck en Christel Cauwelier zetten de deuren van hun struisvogelboerderij open. © Foto KeMa
Redactie KW

Naar jaarlijkse traditie is er op de eerste zondag van oktober Open Bedrijvendag. Ook struisvogelboerderij Schobbejaks Hoogte zet op zondag 7 oktober de deuren open voor het grote publiek.

“Als gepassioneerd vogelliefhebber vielen mijn ogen in 1989 op een krantenartikel over struisvogels”, begint Bert Neirinck zijn verhaal. “Het artikel ging over een dame uit Waals-Brabant die er als eerste in was geslaagd om struisvogeleieren uit te broeden in België. Die dame heb ik dan bezocht en ik kocht er toen twee kuikentjes. Die hebben we nog, want struisvogels kunnen meer dan 60 jaar oud worden. Na overleg met mijn ouders kon ik het koppeltje een plaats geven tussen de koeien en de varkens.”

“Over de jaren heen voerde ik vogels uit verschillende Afrikaanse regio’s in. Op die manier kon ik samen met mijn vrouw Christel Cauwelier struisvogels van diverse origine importeren en met elkaar kruisen. Na de overname van de boerderij kozen we er resoluut voor om enkel struisvogels te kweken. We bouwden nieuwe en aangepaste stallen, broedmachines, een slachthuis, snijzaal, ontvangstruimte voor bezoekers, een winkel en een webshop. Op die manier groeide het bedrijf stilletjes aan uit tot een van de grootste struisvogelboerderijen van Europa, waar jaarlijks duizenden eieren uitgebroed en honderden struisvogels gekweekt worden.”

Niet-alledaagse naam

Met Schobbejaks Hoogte heeft de boerderij een niet-alledaagse naam. “De ‘Hoogte’ spreekt voor zich, aangezien de boerderij op het hoogste punt van Aarsele ligt. De naam Schobbejak zou afkomstig zijn van de verantwoordelijke voor het onderhoud van de Deinsesteenweg die ooit op de boerderij woonde. Een schobbejak is een sloeber of een deugniet. Er werd vroeger dan ook vaak gesproken voor ‘De Schobbejak van op de hoogte’.”

“Jaarlijks worden hier duizenden eieren uitgebroed en honderden struisvogels gekweekt”

Een dag op de struisvogelboerderij verloopt volgens Bert en Christel zoals op een andere boerderij. “Net als op de andere boerderijen moeten de dieren ook bij ons verzorgd worden. Er moet worden gevoederd, gereinigd en ingestrooid. In de broedperiode, van januari tot en met augustus, is het ook druk in de broeierij waar de eieren machinaal uitgebroed worden. De eieren worden iedere namiddag en avond geraapt, gewassen en ontsmet en kunnen dan gedurende de nacht afkoelen. De volgende morgen is de luchtkamer zichtbaar en krijgen de eieren een bedrijfsstempel.”

Decoratie

“De eieren worden gedurende veertien dagen bewaard en in de machines gestopt. Daar verloopt alles automatisch: verwarmen, verluchten en keren. Nog twee weken later wordt er gekeken of de eieren bevrucht zijn. Zo ja blijven ze in de machine, indien niet worden de eieren gereinigd, ontsmet en geparfumeerd. De eieren worden aangeboden in de hoevewinkel, maar worden vooral verkocht rond Pasen om te beschilderen of als decoratie. Na 42 dagen hebben de kuikentjes zich net een weg uit het ei gestampt. Een dag later lopen ze al rond.”

“De kuikentjes hebben zich al na 42 dagen een weg uit het ei gestampt”

Als een van de grootste boerderijen kan het niet anders dan dat het cliënteel van her en der komt. “Niet alleen uit de buurt, maar ook uit andere provincies. Een van onze andere hoofdactiviteiten is de export van eendagskuikens. Omdat pasgeboren struisvogelkuikens een grote dooierzak hebben, kunnen ze tot acht dagen zonder voeding overleven. De bestemmingen zijn dan ook heel uiteenlopend: Europa, Pakistan, Senegal, India…”

Vlaamse primeur

“Nu zondag kunnen de bezoekers ontdekken hoe we op het bedrijf eieren uitbroeden en struisvogels kweken. Bovendien zullen er enkele kleine kuikentjes zich een weg uit het ei stampen en kan je tientallen nieuwsgierige struisvogels van bijna drie meter hoog bewonderen. Wie wil kan die dag proeven van struisvogelbraadworsten of pannenkoeken van struisvogeleieren. Wie vooraf inschrijft kan proeven van een heerlijk struisvogelstoofpotje, struisvogelsteak natuur of struisvogel aan het spit. Een uniek culinair concept dat je voor het eerst in Vlaanderen kan proeven bij ons.”

Wie zondag niet op bezoek kan komen, kan de boerderij ook het hele jaar door op afspraak bezoeken, of op zaterdag langskomen in de hoevewinkel.

Bert Neirinck

Hij is geboren op de boerderij van zijn ouders,waar ook zijn passie voor vogels is ontstaan. Hij verzorgde er de varkens en runderen. Door zijn voorliefde voor dieren heeft hij gekozen voor een opleiding als dierenarts. Die kwam bij het kweken van struisvogels al handig van pas. Hij begeleidt tevens internationale bedrijven bij het opstarten van struisvogelboerderijen of bij eventuele problemen.

Christel Cauwelier

De echtgenote van Bert geeft rondleidingen aan groepen die de boerderij bezoeken op afspraak. Op een luchtige manier vertelt ze over het reilen en zeilen op de boerderij. Op zaterdag vind je haar steevast terug in de hoevewinkel. Als kunstenares zorgt ze voor de artistieke toets op het bedrijf. Op verschillende plaatsen op de boerderij kan je genieten van bronzen beelden of kunstwerken.

(Kenny Martens)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier