Koksijdse in Christchurch: “Niemand hier had die aanslag verwacht”

De Koksijdse Iris woont op 5 kilometer van de moskee waar de dodelijke aanslag plaatsvond. © WV
Redactie KW

Iris Deraedt (30) uit Koksijde woont sinds vorig jaar met haar vriend Jelle Van Eecke (32) uit Aartrijke in Christchurch in Nieuw-Zeeland, waar afgelopen vrijdag vijftig mensen werden neergeschoten in twee moskeeën. Ze vertelt ons hoe het leven daar nu is.

Iris en Jelle zijn geen toevallige toeristen, ze wonen al even aan de andere kant van de wereld. “We zijn in december 2015 naar Australië vertrokken. Daar hebben we twee jaar rondgereisd en gewerkt. In december 2017 moesten we weg omdat onze visa zouden verstrijken, dus zijn we toen naar Bali gevlogen en hebben we ook in Azië nog wat rondgereisd”, begint Iris. “Eind april vorig jaar zijn we in Christchurch aangekomen om hier te wonen en te werken. Eerst was ik als barista aan de slag in een café in het stadscentrum, maar sinds januari werk ik als receptioniste in een hotel, ook in het centrum. Jelle werkt hier als schrijnwerker.”

Saaie stad

“Volgens de lokale bevolking komt Christchurch geleidelijk aan weer uit de dip van de zware aardbevingen die hier in 2010 en 2011 plaatsvonden. Daarvoor was het hier blijkbaar een levendige buurt, maar sindsdien zijn er veel leuke plaatsen verdwenen”, gaat ze verder. “Eerlijk gezegd vind ik het hier wat saai in vergelijking met veel andere steden waar we al waren. Het is dan wel de grootste stad op het Zuidereiland, maar er zijn slechts zo’n 380.000 inwoners. ‘CHC’ is vooral een hub om verder te reizen naar het zuiden, of naar de nationale parken in het westen en het noorden van het eiland. De meeste toeristen blijven hier maar een paar dagen.”

Niet verwacht

De dader heeft kort voor de aanslag zijn manifest de wereld ingestuurd en zijn inval was live te zien op Facebook. “Toch ziet men die aanslag hier als een complete verrassing. Ik denk niet dat er ook maar iemand op heel Nieuw-Zeeland ooit gedacht heeft dat dit zou gebeuren. Bij de aanslag in Brussel was er voorheen grote onrust, hier niet. De schietpartij vond kort na de middag plaats. Ik was net op mijn werk toegekomen toen Jelle mij van op een werf verderop in de stad een bericht stuurde. Hij verwittigde me dat er een shooting gebeurd was, maar de ernst van de situatie was mij toen helemaal nog niet duidelijk. Pas toen alle nieuwsberichten binnen sijpelden, dachten we aan een terrorist.”

Koksijdse in Christchurch:
© WV

Naar de moskee

“Wijzelf panikeerden niet echt. De moskee is 5 kilometer hier vandaan, dus we zaten er niet middenin. Ik weet waar het is, maar ik ken die plek niet zo goed. We hebben hier geen kennissen die moslim zijn”, vertelt Iris. “Later bleek wel dat de lerares van een van mijn huisgenoten is omgekomen, dus zijn we zondag naar de moskee geweest om ons respect te betonen. Dat maakt je heel stil. Sindsdien zien we hier veel haka’s ter ere van de slachtoffers. Kerken zamelen geld in, zelfstandigen doen hetzelfde door bijvoorbeeld cakes te bakken en te verkopen, en op sommige plekken kun je kleren en voedsel afgeven. Zo zet een gymketen al haar filialen in als drop off. Heel de stad zat vorig weekend ook zonder bloemen, want die lagen allemaal aan een police cordon aan Deans Avenue.”

Multicultureel

Er is een tijdsverschil van twaalf uur. Vrienden en kennissen van Iris en Jelle werden vrijdagochtend wakker met de meldingen van hun safe-markeringen op Facebook. “Zo waren zij snel gerustgesteld, veel bezorgde telefoontjes of berichtjes van het thuisfront hebben we dan ook niet gekregen. Dat begrijp ik ook wel. Voor jullie is het wellicht een ver-van-ons-bed-show, net zoals dat voor ons zo was bij de aanslagen in Brussel of Parijs. Ik lees ook wel de nieuwsberichten bij jullie. Persoonlijk word ik er heel ambetant van dat het bij aanslagen van IS altijd over ‘slechte moslims’ gaat, terwijl het nu om een ‘terrorist’ gaat, geen ‘slechte katholiek’. Of ben ik nu te open minded? In ieder geval vind ik het heel mooi om te zien hoe de haat van één persoon beantwoord wordt met liefde van de hele gemeenschap. Nieuw-Zeeland is heel multicultureel. Er is de eigen Maori-cultuur, maar er wonen hier ook veel Europeanen, Aziaten en Zuid-Amerikanen. Alle religies en culturen komen nu samen om elkaar te helpen waar nodig.”

(WV)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier