Koen Vanhoutte wordt nieuwe hulpbisschop Aartsbisdom Mechelen-Brussel

18/05/18 om 17:14 - Bijgewerkt om 20:49

Op 2 september wordt kanunnik Koen Vanhoutte in Mechelen tot nieuwe hulpbisschop van het Aartsbisdom Mechelen-Brussel voor het vicariaat Vlaams-Brabant en Mechelen gewijd.

Koen Vanhoutte wordt nieuwe hulpbisschop Aartsbisdom Mechelen-Brussel

Hij volgt monseigneur Leon Lemmens op die vorig jaar overleed na een slepende ziekte. Vanhoutte zal kardinaal Jozef De Kesel bijstaan in het besturen van het aartsbisdom.

Het aartsbisdom telt drie hulpbisschoppen. In 2011 kreeg aartsbisschop Léonard als hulpbisschoppen Jean Kockerols voor Brussel, Jean-Luc Hudsyn voor Waals-Brabant en Leon Lemmens voor Vlaams Brabant en Mechelen. Deze laatste is op 2 juni 2017 op slechts 63-jarige leeftijd overleden en sindsdien niet vervangen. Deze plaats neemt Koen Vanhoutte, nu vicaris-generaal van het bisdom Brugge, nu dus in. Hij verhuist op 2 juli naar Mechelen.

Kanunnik Koen Vanhoutte is geboren in Oostende op 31 augustus 1957. Hij volgde middelbare studies aan het Onze-Lieve-Vrouwecollege Gistel en Oostende en groeide op in Moere. Op 17 juli 1983 werd hij daar ook tot priester gewijd. De nieuwe bisschop is doctor in de theologie (PU Gregoriana, Rome) en kandidaat in de Wijsbegeerte (KU Leuven).

"Toen ik zelf bisschop van Brugge werd benoemd, is Koen Vanhoutte mijn vicaris-generaal geworden", zegt kardinaal Jozef De Kesel. "Ik heb enkele jaren met hem mogen samenwerken. Hij heeft lange ervaring zowel in het vormingswerk als in het bestuur van een bisdom. Hij is een zeer toegewijd iemand, met grote inzet en werkkracht, diep gelovig en zeer bekommerd om mensen en om de geloofsgemeenschappen. We zijn hem zeer dankbaar dat hij deze opdracht heeft aanvaard."

Voor Vanhoutte is het een grote verandering, waar hij met veel vragen aan begint. Toch kijkt hij er ook naar uit. "Ik kijk er echt naar uit om de vele vrijwilligers en vrijgestelden te leren kennen die in het vicariaat Vlaams-Brabant en Mechelen de kerkgemeenschap dragen", zegt Vanhoutte. "Met een open geest wil ik me laten verrassen door wat bij jullie leeft aan vreugden en zorgen. Er zijn veel onbekenden, veel vragen. Toch is er ook een merkwaardige rust in mijn hart. Ik wil graag doen wat me gevraagd wordt en reken daarbij op de Geest en op veel broers en zussen in het geloof."

In juli verhuist Vanhoutte naar Mechelen waar hij kennis kan maken met het vicariaat en het aartsbisdom. Zijn wijding tot bisschop heeft plaats op zondag 2 september om 15 uur in de Sint-Romboutskathedraal te Mechelen. Kardinaal Jozef De Kesel leidt de plechtigheid.

(BELGA - Foto NOM)

Meer nieuws uit

Nieuwsbrief

Ontvang dagelijks twee updates in uw mailbox met het belangrijkste nieuws uit West-Vlaanderen, aangeboden door de redactie van KW!